U toku godine Doktori klovnovi susretnu se sa 40.000 dece i oko 15.000 odraslih, a ima ih, verovali ili ne, samo petoro u Srbiji: dr Cica Mica, dr Guza i asistent Levo Sviralo u Beogradu i dr Čokoladica i dr Zlata Salata u Novom Sadu.

"Uvek je trenutak za smeh, a naročito kad imate probleme. Ponekad se desi da nam neka mama kaže da ne ulazimo u sobu jer oni nisu u raspoloženju. Mi joj objasnimo da smo mi baš zato došli", kaže dr Cica Mica, pravim imenom Tijana Ilić.

Foto: Jovo Marjanović

Idejni tvorac ove terapije, doktor Peč Adams, pre više od četiri decenije pokrenuo je pitanje humanizacije medicinske profesije i rada s pacijentima. O njemu je snimljen i film, u kome ga je igrao slavni Robin Vilijams.

Foto: Jovo Marjanović

Naši doktori klovnovi zanat su kupili od jednog drugog Amerikanca, Edvarda Dvejna Džuniora iz organizacije 'The Bridge of Life', koji ih je okupio i edukovao davne 2003. godine.

"Svi smo bili klovnovi, ali nismo znali kako se radi s bolesnom decom. Drugačije su šale, ima mnogo stvari o kojima treba da se razmišlja dok se radi, a na prvom mestu uvek je dete, njegova osećanja i strahovi. Takođe, na fin način pokušavamo da prikažemo doktorima i bolničkom osoblju da deca nisu brojevi, da su oni žive duše kojima treba pažnja i s kojima treba drugačije da se radi", kaže Tijana.

Foto: Jovo Marjanović

Doktori klovnovi nisu tu samo da nasmeju mališane, već i da im razbiju strah od lečenja i pokažu im da su ljudi u belim mantilima njihovi saveznici.

"Lečimo decu od ozbiljnosti i od straha od belih mantila, ali i od klovnova. Tu smo da im skrenemo pažnju kako ne bi mislili na bol i terapiju već na lepše stvari. Ali, lečimo i doktore i medicinsko osoblje, trudimo se da promenimo malo atmosferu u bolnicama", objašnjava dr Guza, pravim imenom Saša Stanojević.

Foto: Jovo Marjanović

"Vizita je uspela kad čujemo klince da kažu: Ovo nije bolnica, ovo je cirkus!", dodaje Tijana.

Doktori klovnovi već nekoliko godina nemaju stalan izvor finansiranja svojih aktivnosti, pa svakog prvog januara sprovode akciju Kupi nos, pokloni osmeh, u okviru manifestacije Ulica otvorenog srca.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama