U Srbiji se poslednje dve do tri godine beleži veliki porast malignih bolesti kod dece, rekao je direktor Centra za pedijatriju i šef hematološke dnevne bolnice Univerzitetske dečije klinike u Beogradu Dejan Škorić.

Osiromašeni uranijum u lancu ishrane 
Kako Škorić objašnjava, osiromašeni uranijum koji je bačen na teritoriju Srbije nema veliki domet zračenja i najviše su ugroženi oni koji su se našli u neposrednoj blizini. Kasnije ipak, te čestice ulaze u vodotokove, odatle u biljke koje pasu domaće životinje i tako ulazi u čovekov lanac ishrane. Iako je tokom dvehiljaditih urađena neka vrsta sanacije ovih lokacija, Škorić sumnja u delotvornost. Inače, za razgradnju ovih čestica u prirodi, potrebne su hiljade godina.

Tokom 2000. godine u proseku je bilo oko 200 novih slučajeva na godišnjem nivou, a 2013. i 2014. godine taj broj je dostigao 350 godišnje, što je znatan porast.

"Teško je pitanje šta je tačno razlog tome, ali maligne bolesti kod dece su retke, za razliku od odraslih, gde je na godišnjem nivou u Srbiji oko 30.000 obolelih", rekao je Škorić za list "Danas".

On je dodao da postoje brojni ralzozi, a jedan od njih bi moglo da bude i NATO bombardovanje 1999. godine, kada je na teritoriju Srbije bačeno oko 45 tona osiromašenog uranijuma.

"Osim jonizujućeg zračenja, kojem smo svi izloženi, kancerogeni agensi se nalaze i u hrani, vodi koju pijemo, vazduhu koji udišemo i mogu kod genetski predisponiranog deteta da doprinesu razvijanju maligne bolesti", rekao je Škorić.

Veliki broj tumora je povezan sa ishranom
- Sve što je SZO objavila odavno je poznato. Mesne prerađevine sadrže velike količine dokazano kancerogenih agenasa. Ishrana koja se bazira na tim namirnicama je izuzetno opasna, naročito za odraslu populaciju. Evidentno je da je kolorektalni karcinom u ekspanziji, a on je jako povezan sa ishranom.

On je napomenuo da u Srbiji postoji dovoljno kapaciteta za lečenje dece, ali da su uslovi za lečenje neadekvatni, s obzirom na to da je najveći problem kvalitet prostora gde pacijenti primaju terapiju.

Škorić je naveo da su u Srbiji izuzetni rezultati lečenja kancera kao što je akutna limfoblastna leukemija, izlečenje limfoma i negroblastoma, koje je više od 90 odsto.

On je dodao da je jenska terapija budućnost, ali da je za sada na nivou eksperimentalne terapije i ističe da je Srbiji hitno potrebna javna banka umbilikalne krvi, krvi iz pupčane vrpce i posteljice jer je to potencijalno spas za najteže bolesti.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama