U ovom malom i neobičnom porodilištu, tačnije Domu zdravlja Lazarevac, novinarsku ekipu u sobi su sačekale tri žene i dve bebice. Tačnije dve mame, i jedna koja je spremna za ovu ulogu čekala da je prebace u porođajnu salu.

"Ovo je predivno porodilište, prezadovoljna sam. Sve je prošlo super iako sam imala strahova jer nisam na klinici. Brojne prijateljice ovde su se porodile i preporučile su i meni. Osoblje je divno, brinu i posvećeni su onoliko koliko sumnjam da bi mogli u nekom velikom porodilištu. Porođaj je bio prirodan i bolelo je naravno, ali to je normalno", priča ova hrabra mama.

Pogledajte i Iskustvo iz porodilišta u Gornjem Milanovcu: Mogla bih da rodim još petoro dece!

U krevetu pored njenog je Katarina Stanojević (32), koja je u ovom domu zdravlja rodila drugo dete, takođe devojčicu.

"Još nema ime. Najvažnije da je zdrava i da je sve odlično prošlo. Poručujem svim budućim majkama da nije nikakav problem poroditi se bez epidurala i bez apartmana, pa čak i u domu zdravlja, ako je trudnoća zdrava i bez komplikacija", kaže Katarina.

U starom objektu u Lazarevcu davne 1947. otvoreno je prvo vanbolničko porodilište u Srbiji, a onda je 1965. godine preseljeno u zgradu u sklopu Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” koje je od centra Beograda udaljeno čak 60 kilometara.

Nova zgrada na pomolu
"Zgrada porodilišta nema adekvatne uslove jer se nalazi između dva Odeljenja za endemsku nefropatiju, a to je potpuno druga ustanova. Iz tog razloga Opština je izašla u susret, a pomoćiće i gradska vlast, pa ćemo do Nove godine položiti kamen temeljac za novu zgradu iza ove trenutne. U 2016. godini imaćemo novo porodilište u objektu od 1.100 kvadrata, u koje ćemo preseliti ovo staro. U prizemlju će biti dispanzer za žene, a na spratu porodilište", kaže dr Jovan Milojević, direktor.

Pogledajte i Iskustva (Yu)mama iz porodilišta: Moj porođaj je bio...

"Od tada pa do danas pod okriljem ovog malog porodilišta porođeno je više od 50.000 žena. Naše bebe su svuda oko nas. Postojimo zbog žena koje ne bi stigle da se porode u bolnici, pa bi dete donele na svet u kolima ili kod kuće. Ovo je ustanova za obavljanje fiziološkog, prirodnog porođaja, nema indukcije, stimulacije, epidurala, a otac ako želi da prisustvuje porođaju to ga ništa neće koštati. Nema bolničkih infekcija jer nema mnogo ljudi. Osim našeg koje je najstarije, u Srbiji postoje još samo dva vanbolnička porodilišta, u Bačkoj Topoli i u Preševu", kaže dr Jovan Milojević, ginekolog i direktor doma zdravlja.

Jedna od omiljenih babica je Emilija Simić (58), koja je porodila na stotine žena u proteklih 36 godina.

Pogledajte i Šta treba poneti u porodilište?

"Ne bi stale u glavnu ulicu sve žene koje sam porodila. Mislim da je kod nas mnogo intimnija atmosfera nego u velikim porodilištima. Kada dođe do komplikacija, što je retkost, vozimo ženu u Beograd. Dešavalo mi se da u sanitetu porađam, ali sve se uvek srećno završilo. Radila sam u vreme kada smo imali i po 1.000 porođaja godišnje. Najsrećnija sam kada dođe trudnica, pa kaže kako sam porađala njenu majku, što mi se često dešava", priča najstarija babica u ustanovi.

U ovo porodilište dolaze i žene iz centra Beograda.

"One koje ovamo dođu kažu da hoće potpuno prirodan porođaj, bez medikamenata. To se teško dobija u velikim porodilištima jer tamo je ograničen broj postelja, a mnogo trudnica, i prinuđeni su da skrate period porođaja indukovanjem, da bi oslobodili krevet. Dešava se međutim i da dođe žena sa sela koja do porođaja nije nijednom otišla kod lekara, pa od sve dokumentacije ima samo stomak", kroz smeh kaže dr Jadranka Milovanović, ginekolog-akušer.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama