Kutak je otvoren u saradnji Ministarstva odbrane Srbije, koje je ustupilo prostor, Grada Beograda, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Unicefa, koji je pružio finansijsku pomoć.

Direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da je ovo prvi objekat takvog tipa za izbeglice u jednom većem gradu u Jugoisočnoj Evropi u kojem će deca koja su pešačila i putovala nedeljama i mesecima, moći da se odmore i dobiju neophodnu pomoć. 

"Ovo je mesto gde će deca, kojoj nedostaju dom i prijatelji, moći da se odmore i dobiju psihosocijalnu podršku i da se prvi put posle dužeg vremena osećaju kao deca", rekao je Sen Lo. 

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da su njegovo ministarstvo, MUP i Ministarstvo rada aktivno uključeni u aktivnosti povodom migrantske krize i da taj dobar tim ostvaruje rezultate, te da će i u narednom periodu nastaviti jednakim tempom da pomažu izbeglicama. 

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je uređivanje kutka za decu trajalo nekoliko nedelja i da će taj prostor malo olakšati muke migranata. 

"Beograd je prvi veliki grad u Evropi koji ima ovakav kutak za decu migrante i pokazujemo da imamo poseban odnos prema njima, da smo zemlja u kojoj su dobrodošli i da se trudimo da tim ljudima olakšamo pantje koje imaju", rekao je Vesić. 

Kutak za decu migrante nalazi se kod Beogradske autobuske i Glavne železničke stanice, u blizini parka u kojem migranti s Bliskog Istoka provedu po nekoliko dana na putu ka krajnjem odredištu - Zapadnoj Evropi.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama