Koronavirus najnovije

Tokom protekle decenije, znatno se razvila tehnologija 3D formata, najpre u bioskopima, potom na televiziji, kompjuteru, igrama i na mobilnim telefonima.

Francuska agencija za savete o zdravlju navela je da ta tehnologija više pogađa vid dece nego odraslih, jer se u uzrastu od šeste do 13. godine "vizuelni sistem aktivno razvija" te je osetljiviji. Tokom gledanja 3D filma, oko se više zamara jer, po prirodi stvara dvodimenzionalnu sliku.

Pogledajte i Zašto video igrice imaju loš uticaj na decu?

"Dugo izlaganje 3D slici može dovesti do suvoće oka, udvostručavanja slike, glavobolje, bola u vratu, mogućeg gubitka koncentracije, a u nekim slučajevima i do vrtoglavice", upozorila je agencija.

Agencija savetuje da se korisnici prilikom gledanja takve slike pridržavaju uputstva proizvođača, da se ne približavaju mnogo ekranu i da nastave da nose korektivna sočiva i naočare.

Dodaje se da ne treba koristiti ni specijalne naočare poput Gugl naočara (Google glass) jer one takođe mogu da štete vidu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama