Priča o malom Ajmenu, koga je pre godinu dana, irački par ostavio Radošu Đuroviću, direktoru Centra za pomoć i zaštitu tražilaca azila, početkom ove godine dirnula je ljude širom Srbije.

Nakon što je njegovim roditeljima obećao da će voditi računa o njemu, Radoš Đurović je dečaka ostavio porodici Nedeljković iz Obrenovca.

Iako su znali da će doći dan kada će Ajmena vratiti svojim roditeljima, zbog čega su strepeli, Nedeljkovići ipak nisu verovali da će rastanak toliko boleti.

VIŠE O... Roditelji su otišli, on je ostao: Dirljiva priča o malom Ajmenu, bebi iračkih azilanata u Srbiji

Firat, Ajmenov otac, došao je u Beograd pre sedam dana. Dobio je azilni status i vizu za Srbiju. Još pre pola godine čim je bio u prilici javio se Radošu iz jedne zapadnoevropske zemlje u kojoj je tražio azil. Kada su čuli da im je sin živ, za Firata i njegovu suprugu Senu život je postao čekanje. Roditelje imigrante iz Iraka i dete rođeno u Srbiji, nije bilo lako spojiti. Radoš Đurović je u taj cilj uložio sve svoje znanje, energiju, a najviše volju. Službe za socijalni rad dveju država, ministrastva spoljnih poslova, granične policije - svi pomalo su učinili poneki pravni ustupak da bi Ajmen bio vraćen biološkim roditeljima. Firat, koji je proveo u Beogradu pet dana, nikada neće saznati kakve je sve prepreke preskakao njegov prijatelj iz Srbije da bi u petak ujutru iz jednog stana u zapadnoj Evropi stigla vest: "Sve je u redu, brate. Ajmen ne plače. Majka ga drži."

Pročitajte i “Pre nego što odem...”: Oproštajno pismo tate koji umire (VIDEO)

U porodici Nedeljković

Posted by Azil u Srbiji on Sunday, 29 March 2015

Sa hraniteljima Suzanom i Aleksandrom Firat se susreo u Centru za socijalni rad, kako procedura nalaže. Psiholog Davorka Filipović, koja je vodila slučaj iračkog dečaka, znala je da mora razviti poverenje između Firata i Nedeljkovića. Postavljalo se međusobno milion pitanja i davano je milion objašnjenja - Suzana i Aleksandar govorili su Firatu o tome da je Ajmen najbolji dečak na svetu, umiljato jagnje, da voli muziku, da igra, da nikada ne plače,... Firat Nedeljkovićima kako on i nije želeo da ostavi dete, ali da je to bilo jedino rešenje i jedini spas, da se on ne plaši da će dete patiti, jer mora osetiti njihovu ljubav, da će spavati na njegovim i majčinim grudima... Rekao je Firat da je dužnik Nedeljkovićima, da će dovoditi Ajmena u Srbiju, da dete sada ima dve porodice...

Pogledajte i Snaga majčinske ljubavi: Oživela svoju bebu nežnim zagrljajima! (VIDEO)

Firat i Radoš Đurović sa Ajmenom

Posted by Azil u Srbiji on Sunday, 29 March 2015

“A onda smo otišli u Obrenovac. Otvorili smo vrata stana i mladi Iračanin je prvi put ugledao svog sina. Uzeo ga je u naručje i nežno privio na grudi”, priča Radoš. “Na srpskom mu je kroz suze šaputao: "Sine moj". Naučio je. Želeo je tako da se na jeziku ljudi koje je prve nazvao mamom i tatom obrati svom detetu. Da ga on razume, oseti.

Susret Ajmena sa ocem

 Do četvrtka je Firat živeo sa Nedeljkovićima. Kuvali su zajedno, jeli, išli u igraonicu.... Socijalni radnici nisu želeli da predaju dete, dok se makar malo ne navikne na oca.

“Teško je bilo Nedeljkovićima. Trudili su se jako. Da Ajmena što više zbliže sa Firatom”, nastavlja Radoš. 

Pogledajte i Dirljivo: Kako je strah za bebin život jednog oca pretvorio u umetnika (FOTO)

Rastanak na beogradskom aerodromu

Posted by Azil u Srbiji on Sunday, 29 March 2015

“Pokazivali su da su međusobno prijatelji, pokušavali da ga uspavaju u njegovom naručju, prepričavali skoro svaki dan proveden sa njim, ali su odlazak veoma teško podneli. Naročito njihova mala ćerka. Nikakve igračke i suknjice koje je kupovao Firat nisu uspele da uteše njeno malo sestrinsko srce. U sredu uveče dobila je visoku temperaturu i herpes. Od stresa. Ostala je u krevetu, nije ispratila brata do aviona. A na aerodromu suze, strepnja, nežnost, nada... i prećutano: "Ne zaboravi nas, Ajmene."

Drama i na aerodromu

Posle komplikovane procedure oko zbrinjavanja mališana, Ajmenov odlazak do samog kraja bio je pod znakom pitanja. Policajci na aerodromu do sada se nikada nisu susreli sa sličnom situacijom. Sat i po trajala je provera i Radoševo iznošenje argumenata. Ali, granična policija na beogradskom aerodromu je na kraju pokazala veliko razumevanje za ovaj slučaj.

Rastanak na beogradskom aerodromu

Posted by Azil u Srbiji on Sunday, 29 March 2015

Kada su pravne nedoumice konačno rešene i sin se smestio u avion, vrata na letelici nisu mogla da se zatvore i let je otkazan za sutradan.

“Ajmenov otac nije mogao da izađe iz tranzita, imao je samo jedan ulaz u Srbiju da preuzme dete, a za grad u kome živi ostao je još samo jedan let”, prepičava nam Radoš dramu sa aerodroma.

“Vremena je bilo malo, a policija me je pozvala i pitala da li mogu da sakupim novac, jer Firat nije imao za novu kartu. Uspeo sam brzo da sakupim pare.”

Izvor: Večernje novosti

 *Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama