Stručnim skupom, praćenim umetničkim programom, svečano je obeležena 60.godišnjica Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", u kojoj je za proteklih šest decenija rođeno više od 350.000 beba.

Direktorka klinike Snežana Rakić rekla je da je "Narodni front" jedno od najvećih i najfrekventnijih porodilišta u Srbiji, koje brine o ginekološkom i reproduktivnom zdravlju žena, ali i nastavna baza koja je iznedrila na hiljade lekara specijalista.

“U klinici je za šest decenija lečeno više od 100.000 žena i svetlost dana je ugledalo oko 350.000 beba, jedan 'mali grad', što dovoljno govori o značaju njenog rada”, kazala je Rakić ističući da se u toj bolnici svake godine obavi oko 7.000 porođaja i više od 8.000 operacija.

Pogledajte i Šta vas očekuje u porodilištu?

Ona je istakla da je rad u klinici značajno unapredjen, podsećajući da je prošle godine otvorena još jedna sala za laparoskopske operacije kao i genetska laboratorija i nabavljen laser za prenatalne operacije blizanaca.

“Rekonstruisano je i Odeljenje za vantelesnu oplodnju kroz koje godišnje prodje 266 parova koji žele potomstvo”, navela je Rakić.

Prema njenim rečima, u anketi Ministarstva zdravlja bolnica je dobila visoku ocenu 4,2, što predstavlja znak da se u toj ustanovi dobro radi, ali i podstrek i obavezu da se sa dobrim radom nastavi i opravda ukazano poverenje.

Ona je, na svečanosti u hotelu Metropol, zahvalila svim lekarima i zaposlenima u toj ustnavi na dugogodišnjem predanom radu uz poruku Duška Radovića "da vredite onliko koliko ste drugima potebni".

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić poručio je okupljenim lekarima da je šest decenija njihove bitke za bebe, borbe za zdravlje majki i neprekidni napori da se lečenje podigne na nivo koji gradjani zaslužuju, učinilo "Narodni front" prestižnom ustanovom čijim rezulatatima mogu da se ponose.

Đukić je naveo da takav jubilej predstavlja obavezu i za osnivača, te da će Ministarstvo zdravlja učiniti sve da se dodatno unaprede uslovi lečenja u klinici.

Prema njegovim rečima, obaveza aktuelnog, ali i svih budućih ministarstava je da se vantelesna oplodnja učini dostupnijom budućim majkama, sterilizacija privede na meru koju zahteva moderna ginekologija, ali i da se harmonizuju zgrade od kojih se klinika sastoji i napravi arhitektonska celina koja će služiti i Beogradi i Republici.

Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" počela je sa radom 1. marta 1955. godine, nakon rekonstrukcije bivšeg sanatorijuma Živković, kako bi se obezbedili uslovi za porodilište i dnevnu bolnicu s obzirom na tadašnju povećanu potrebu stanovnika prestonice.

Bolnica je od 1958. godine i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, a danasnje ime nosi od 1983. godine.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama