Koronavirus najnovije

Od nekoliko hiljada pošiljki uvozne robe, prošle godine zbog zdravstvene neispravnosti granicu nisu prošle 24. I u nekim domaćim proizvodima pronađene su štetne materije, ali razloga za brigu nema, uveravaju nadležni.

Na pitanje ko kontroliše zdravstvenu ispravnost dečje garderobe, jednoglasan odgovor tri republičke inspekcije - nismo nadležni. Tržišna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine tvrde da je to posao sanitarnih inspektora, a oni da nije ni njihov.

VIŠE... Srbija: Pronađene kancerogene materije u proizvodima za bebe i decu

"To područje kontrole nije do sada bilo precizno uređeno zakonom, bar s aspekta bezbednosti zdravstvene ispravnosti dečije garderobe, što ne znači da ubuduće neće biti uređeno", kaže Raša Đ. Milanov iz Granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

Prema zakonu, u nadležnosti sanitarne inspekcije je zdravstvena ispravnost igračka, pelena, flašica i druge slične opreme, koju najvećim delom uvozimo.

Inspektori je na granici obavezno fizički proveravaju, kao i dokumentaciju, ali ne traže uvek uvoznicima da urade laboratorijske analize o svom trošku, iako je to jedini način da se utvrdi postojanje štetnih materija.

Milanov kaže da se pošiljke, koje se prvi put pojavljuju na našem tržištu, obavezno detaljno laboratorijski ispituju na sve parametre.

"Kasnije pojavljivanje te iste pošiljke od istog proizvođača može se podvrgnuti takođe laboratorijskim ispitivanjima, kada inspektor proceni da postoje razlozi, ali ne mora uvek da se pošalje na ispitivanje", dodaje Milanov.

U jednoj od ovlašćenih laboratorija kažu da bi svaka isporuka, posebno sa dečjom robom, morala da prođe fizičko hemijsku analizu.

"U jednom vremenskom periodu artikli koji se uvoze, u smislu kontrole, ne pokazuju iste rezultate, odnosno neki se pokazuju bezbedni, a neki pokazuju prisustvo tih štetnih hemikalija. Znači da bi trebalo taj sistem kontrole tako organizovati da se svaka isporuka proverava u određenom obimu", kaže Saša Filipović iz "Jugoinspekta Beograd".

Pogledajte i Neophodna bebi oprema u prvom mesecu

A prošlogodišnja provera u državnim laboratorijama pokazuje da je kod domaćih proizvođača i uvoznika približno isti procenat zdravstveno neispravnih predmeta za decu i igračaka - oko 8 odsto. Isti su i uzroci neispravnosti - nepotpuna deklaracija, loš kvalitet plastike, štetne materije.

"Najčešći uzroci neispravnosti su bili u povećanoj količini teških metala kao što su olovo, arsen, hrom i nikal, znači da se oni otpuštaju preko boja koje se otpuštaju iz igračaka ili drugim načinima, i povećanoj količini ftalata, znate da su to suspstance koje su jako štetne", rekla je Zorica Jovanovski iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Veći broj uzoraka igračaka i predmeta za decu, koje sanitarni inspektori uzmu u kontroli, ispituje se u privatnim ovlašćenim laboratorijama. Da li zato što je usluga brža i jeftinija, niko nije hteo da odgovori .

Kako saznaje RTS, privatne laboratorije ignorišu svoju obavezu da Batutu dostavljaju izveštaje o zdravstvenoj ispravnosti te robe.

Zbog toga ih je nedavno i zvanično Ministarstvo zdravlja podsetilo na tu zakonsku obavezu. Međutim, sankcije za takvo kršenje zakona ne postoje, tvrde nadležni. I tako, čini se, ostajemo u začaranom krugu.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama