Koronavirus najnovije


Da bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a, roditelji moraju poreznicima da prilože fiskalne račune o kupovini kašica, mleka za odojčad, krevetaca, kolica, stolice za hranjenje ili pelena.

PROČITAJTE I...Neophodna bebi oprema u prvom mesecu

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost (PDV) izmenjeni su i limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja i staratelja. Prvi uslov je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi onoj u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju, ostvaren u iznosu manjem od 997.799 dinara.

PROČITAJTE I...Bebi oprema koju ne bi trebalo pokloniti

Drugi je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu, manja od 24,3 miliona dinara. Kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV-a u iznosu do 41.574 dinara, a od navršene prve do druge godine starosti bebe, u iznosu do 31.181 dinara.

Dakle, ukupan iznos koji se može ostvariti po osnovu refundacije PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe iznosi 72.756,18 dinara, navedeno je na sajtu poreskauprava.gov.rs.

PROČITAJTE I...Moderna oprema za bebe

Prijave se mogu podnositi u nadležnoj filijali Poreske uprave prema mestu prebivališta roditelja koji podnose zahtev. Poreznici navode da se uz zahtev - obrazac RFNB, dostavljaju i fiskalni isečci, kopije fiskalnih isečaka i spisak brojeva tih fiskalnih isečaka. Zahtev za refundaciju PDV-a moguće je preuzeti sa sajta Poreske uprave.

Nadležna filijala, po sprovedenom postupku kontrole ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na refundaciju PDV, rešenjem odlučuje o zahtevu u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva sa potrebnom dokazima, piše na sajtu. Refundacija PDV-a na račun kupca hrane i opreme za bebe, biće gotova u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za trezor.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama