Koronavirus najnovije

 

Izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, zbog koje je vođena kampanja „P(B)ravo za mame,“ nije se dogodila do kraja godine uprkos obećanju ministara i podršci 159 poslanika/ca Skupštine Srbije.

 

Učestvujte u istraživanju “Majčinstvo i karijera u Srbiji”

 

Mame iz cele Srbije, njih 250, kampanjom je zahtevalo da se Zakon promeni kako bi omogućio direktnu isplatu plata porodiljama iz budžeta Republike Srbije a ne sa računa poslodavaca, i na taj način prekinuo lošu praksu velikog kašnjenja ovih isplata. 

 

Kampanje je okupila 250 mama iz cele Srbije koje su dobile podršku 159 poslanika/ca u Parlamentu, kao i obećanje ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandra Vulina i tadašnjeg ministra finansija Lazara Krstića, da će Zakon biti promenjen do kraja 2014. godine.

 

Ubrzo je formirana Radna grupa za izmene Zakona koja je prihvatila zahtev ove kampanje, odnosno predlog da isplate plata nakon porođaja idu direktno na račun mama. Uprkos posvećenosti i radu velikog broja članova radne grupe, zbog loše koordinacije državnih institucija i njihovih predstavnika izmene drugih delova zakona još uvek nisu usaglašene, pa tako ni sam zakon nije ušao u proceduru do predviđenog roka.

Udruženja „Srbija u pokretu,“ „Roditelj“ i „Centar za mame“ koja su sprovela kampanju, apeluju na ministra Vulina i zaposlene u Ministrstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja da pod hitno preuzmu odgovornost i učine rad Radne grupe efikasnijim kako bi se promena Zakona desila sa najkraćim mogućim kašnjenjem.

 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama