Koronavirus najnovije

U poslednje vreme u Srbiji se sve češće mogu čuti mnoga neobična imena poput Plamen, Mrgud, Izi, Ris, Pravda ili Tilija, pa čak i Tarzan ili Princeza. 

Pogledajte i Kako izabrati ime za bebu

Kragujevčanin Nedeljko Jokanović je svoju decu nazvao Izi i Eli, nesvakidašnjim imenima za srpsko područje i njegovu tradicionalnu porodicu. Na ovaj izbor imena se, kako objašnjava, odlučio pre svega kako bi decu zaštitio od još čudnijih nadimaka. Izi je nazvan po čuvenom gitaristi grupe “Guns and roses”, dok je Eli ime dobio po jednom čoveku iz Novog Sada.

Saznajte i koja su Najlepša muška imena u Srbiji

Da okolina pozitivno reaguje na ove “eksperimente” sa imenima, potvrđuje i Beograđanka Ivana S.

"Ćerke sam nazvala Tilija i Amanita. To sam uradila, pre svega, zato što mi je bilo, iskreno, muka od konvencionalnih imena, kakvo je, uostalom, i moje".

Pogledajte i Najpopularnija ženska imena u Srbiji

Prema Zakonu o matičnim knjigama, postoje određena pravila kojih bi roditelji, kada daju imena deci, trebalo da se pridržavaju.

"Ime i prezime treba da bude u skladu sa propisima Republike Srbije. Zato ne odobravamo imena koja su uvredljiva ili su u potpunom neskladu sa običajima sredine u kojoj dete odrasta", objašnjava za 24 sata Nataša Živković iz Sekretarijata za upravu grada Beograda.

Takođe, kako kažu iz Zavoda za informatiku i statistiku, deca sve učestalije dobijaju i stara srpska imena, kao što su Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija itd...

Pogledajte i 30 najlepših kratkih imena

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama