Više od 700 dece u poslednje dve godine je završilo u američkim bolnicama zbog posledica gutanja mekanih prozirnih paketića sa tečnošću za pranje veša koje su zamenili s igračkama ili slatkišima, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Pedijatrija".

Pogledajte i Mala pakovanja deterdženta opasna za decu!

Među najozbiljnijim zabeleženim komplikacijama bili su koma i epileptični napadi, ukazuju stručnjaci i dodaju da su centri za pomoć pri trovanju u dve godine primili više od 17.000 poziva zbog tih proizvoda.

Pozivi su se uglavnom odnosili na decu mlađu od šest godina, pri čemu većina nije bila ozbiljno ugrožena, ali je jedno dete prošle godine preminulo.


Pogledajte i Deca su izložena hemikalijama koje usporavaju razvoj mozga

Prema rezultatima istraživanja, tridesetoro dece je završilo u komi, dvanaest je imalo epileptične napade, a 144 mališana opekotine rožnjače. Zbog toga, stručnjaci ukazuju na potrebu sigurnijeg pakovanja hemijskih proizvoda za domaćinstvo, piše RTV.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama