U Srbiji će Dan devojčica biti organizovan u javnom prostoru i školama različitim aktivnostima u koje će biti uključene devojčice, a koje za cilj imaju osnaživanje učesnica i edukaciju o njihovim pravima. Ovaj dan se obeležava širom sveta sa ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su: dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Pogledajte i: 15 znakova da ste majka devojčica

Centar za devojke iz Niša organizovaće uličnu akciju u centru grada radi osnaživanja i podsticanja devojaka da budu vidljivije i aktivnije uključene u sve segmente društva.

Aktivistkinje Alternativnog centra za devojke iz Kruševca zajedno sa učenicama i učenicima izvešće „Ples protiv nasilja“, u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade.

Žene za mir u Leskovcu organizuju radionicu za učenice o uticaju modernih medija na devojčice i devojke.

Pogledajte i Tatino poučno pismo: Sine, ovako se ponašaj prema devojčicama

Centar za edukaciju i savetovanje – Katalista iz Beograda u saradnji sa Kancelarijom za ravnopravnost polova opštine Vračar organizovaće interaktivni prostor u kome će učenice 7. razreda moći da se informišu o pravima devojčica i osnaže za izgradnju pozitivnog odnosa prema svom telu i izgledu.

Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama