Cilj akcije je podizanje svesti žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda, značaju psihološke podrške, sa posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati - fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost.

Činjenice o stilu života i raku dojke:
Na povećanje broja slučajeva raka dojke mogu uticati i životne navike, poput sedalnog načina života, dobitka na telesnoj težini i gojaznosti. Preterana telesna težina, nepravilna ishrana i smanjenja fizička aktivnost doprinose nastanku 25–33% slučajeva raka dojke.

Gosti Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" biće dr Ljiljana Lazić, koordinator za rano otkrivanje raka dojke Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanovic Batut", dr Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene i pravilne ishrane Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Miomirka Kovačević, psiholog, dr Saša Plećević - Dr Feelgood, članovi plesnog studija "Beo Dens", kao i brojne poznate ličnosti.

Pogledajte i Žene koje su imale rak dojke smeju da rađaju

"Prema podacima koji su zabeleženi u Registru za rak iz 2012. godine od ove bolesti u Srbiji približno oboli 4.500 žena. Negativne statistike se na tome ne završavaju, a to potvrđuje i brojka od 1.600 žena koje su u 2012. godini preminule od raka dojke. Broj novoobolelih žena pokazuje da i dalje najviše oboljevaju žene u periodu od 45 do 65 godina, ali primećena je i blaga tendencija smanjivanja broja umrlih žena – što, svakako, predstavlja jednu od posledica kontinuiranog edukovanja žena, kao i brojnih akcija podizanja svesti", istakla je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja "Budimo zajedno".

Pogledajte i Fizička aktivnost dobra prevencija raka dojke

Saveti za borbu protiv raka dojke:

  • redovan samopregled dojki
  • redovan medicinski pregled
  • konzumiranje voća i povrća
  • upražnjavanje redovne fizičke aktivnosti
  • kontrolisanje telesne težine
  • izbegavanje cigareta i konzumiranja alkohola

Rak dojke je izlečiva bolest - što se ranije otkrije, to je veća šansa za njegovo izlešenje, poručuju organizatori i dodaju: "Sve sumnjive pojave u dojci zahtevaju neodložan odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike. Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slucajeva."

Pogledajte i 11 tajni koje bi trebalo da podelimo s ginekologom

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama