Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji, u drugom kvartalu, iznosila su 55.280 dinara, od čega su 95,7 odsto prihodi u novcu, a 4,3 odsto prihodi u naturi, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa 46,7 odsto, penzije 34,4, naturalna potrošnja 4,3 i prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 3,8 odsto.

VIŠE: Kako naučiti dete da vrednuje novac?

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosila su 50.827 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića 39,4 odsto i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva 15,7 odsto.

Slede izdaci za transport 8,7 odsto, ostali lični predmeti i ostale usluge 5,6, odeću i obuću 4,9, komunikacije 4,9, alkoholna pića i duvan 4,5 i oprema za stan i tekuće održavanje - 4,5 odsto.


VIŠE: Opremanje jednog đaka zahteva jednu celu prosečnu platu

Podaci su dobijeni putem Ankete o potrošnji domaćinstava, u kojoj se primenjuju metod vođenja dnevnika za 15, odnosno 16 dana - za proizvode i usluge lične potrošnje, i metod intervjua na bazi upitnika, gde je referentni period za trajna dobra 12 meseci, za polutrajna dobra, poljoprivredu, lov i ribolov tri meseca, a za prihode mesec dana.

Anketirano je 1.495 domaćinstavan (ili 68 odsto), piše Tanjug.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama