Sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ugovoreno je da se mesečno radi 20 amniocenteza, a prema rečima dr Rakić, od sledeće godine taj broj će biti mnogo veći.

"Na otvaranje laboratorije čekamo dugo. Do sada smo plodovu vodu iz koje se rade analize na genetske bolesti, nosili u razne centre, radili smo sa Palmotićevom, Novim Sadom, INEP-om, privatnim laboratorijama", rekla je Rakić.

VIŠE: Amniocenteza - sigurnost za budućnost

Ona je dodala da će biti potrebno nekoliko meseci da se sistem uhoda i da se nada da će analize moći da rade svi pacijenti ove bolnice.

U genetskoj laboratoriji rade se analize ženama starijim od 35 godina, onima koje u porodici imaju osobe sa genetskim anomalijama ili ukoliko su "dabl" i "tripl" testovi pokazali da postoji sumnja da plod ima Daunov sindrom.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama