Na društvenim mrežama se pre nekoliko dana pojavila fotografija koja je mnoge potresla. Ona prikazuje nasmejanu i prelepu devojčicu koja boluje od Daunovog sindroma, kako drži natpis dirljivog sadržaja.

„Molim vas, nemojte da koristite reč ’retardiran’. Ja sam lepa osoba. Ja sam Isabela!“, napisala je ova ljupka devojčica.


VIŠE: Dirljiva poruka mladih s Daunovim sindromom budućim majkama (VIDEO)

I, zaista, neretko čujemo i izgovorimo tu reč olako, ne misleći koliko je to bolno za mnoge.

O istom problemu pisao je i olimpijac Džon Frenklin Stivens, koji je objasnio zbog čega ga reč „retardiran“ u svakodnevnom govoru tako pogađa.


VIŠE: Otkriven precizniji test za Daunov sindrom

„Ne morate direktno da mislite na mene, kako biste povredili mene i milione drugih koji žive sa ovim poremećajem. Pre svega, niko je više i ne koristi u tom značenju, već da bi nekoga okarakterisao kao glupog ili gubitnika. Ja nisam glup. Ja nisam gubitnik. Ja nisam stvar. Ja sam osoba”, napisao je Stivens.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama