Bečići i Budva su bili prva Igorova morska destinacija. S obzirom da je imao samo dva meseca, putovali smo avionom. Prvo njegovo „buć“ u more je usledilo već prvog dana, a da prethodno uopšte nismo razmatrali kako će da reaguje na veliku vodu. Kasnije smo čuli da nije baš uobičajeno da se tako malo dete kupa u moru... ali, Srđanu i meni je jedino bilo važno to što je naše dete uživalo.

Vodili smo računa da Igora posle svakog kupanja dobro osušimo, da se ne prehladi, jer na plaži je stalno duvao neki vetrić. I, naravno, da ga odgovarajućim kremama zaštitimo od sunca. Igor je čak imao i sunčane naočare za bebe! I bebama smeta sunce. Na plažu smo odlazili veoma rano, potom se "povlačili" u 10 sati ujutru, vraćali se u 17 sati, i ostajali do zalaska sunca. Vreme pred spavanje smo provodili u dugim šetnjama obalom.

U toku iste sezone smo otišli i na Rodos. Igor je sa pet meseci već bio komunikativna beba, tako da je šarmirao sve na plaži. Na Rodosu je bio i mali bazen za bebe, koje su u njega mogle da uđu sa specijalnim pelenama za vodu, pa smo i to koristili. Nažalost, Igor je u bazenu dobio konjunktivitis i bakterijsku infekciju. Usledila je povišena temperatura, što nam je na neki način pokvarilo dva-tri poslednja dana letovanja. Tada sam shvatila da, ma koliko da se kontrolišu i temperatura i čistoća vode, bazen nije dobar za bebe.

Sledećeg juna, naše dete je već hodalo, pa je moglo i samo da uđe u more. Da bih sprečila Igorov eventualni strah od dubine, kada u trenutku izgubi tlo pod nožicama, poslužila sam se roditeljskim lukavstvom. Stajala sam u vodi, okrenuta ka njemu, i bacala jednu po jednu "plivajuću" igračku, uz komentare: "Ju, pade mi ribica!", ili: "Gle, pade zvezda!". To ga je silno zabavljalo, a u pokušaju da dohvati bačene igračke - neosetno je, sa "mišićima" na rukama, ulazio sve dublje u vodu.

Sticajem okolnosti, našeg mlađeg sina Milutina prvi put vodimo na more ovog jula. On već ima devet meseci. Sa iskustvom koje smo Srđan i ja već stekli uz Igora, lako ćemo se snaći i sa Milutinovim prvim kupanjem u moru.

Zorana Spasojević i sinovi Igor (4 godine) i Milutin (9 meseci)

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama