Zdravo mame, želela bih da podelim svoja iskustva sa porođaja sa vama.

Prva trudnoća posle pet godina braka, sasvim uredna, sve je bilo u redu. Odlazim na kontrolu u 39. nedelji + 4 dana, i kažem doktorku da u poslednja tri dana slabije osećam bebine pokrete. Doktorka obavlja pregled, sve je u redu, i taj isti dan odlazim u bolnicu gde mi stavljaju takozvani balon, koji služi za otvaranje grlića i pomaže pri pucanju vodenjaka. Balon se stavlja između materice i grlića i nosi 12 sati, napunjen sa 240 ml vode. Jako je neugodno, visi deo creva skoro do kolena. Od balona ništa, vodenjak nije pukao, te su mi dali tablete za indukciju. Normalno je da posle prve počneš da se otvaraš, ja sam dobila bolove, ali ništa se nije dešavalo. Šetala sam kroz bolnicu, penjala se uz stepenice, ništa...

Oko 15 do devet odlazim u sobu da se odmorim. Legla sam u krevet i posle pet minuta mi je pukao vodenjak. Odlazim u salu gde se porađam do 2 i 35h. Napokon, moj bebac (Kristijan) je došao na svet - težak 3.670 grama i dugačak 56 cm, sa obimom glave 37 cm. Znači, pukla sam skroz, a ušivanje nisam ni osetila. Presrećna, držim ceo svet na grudima!

Imala sam jaku želju da isključivo dojim, nisam imala mleka, ali sam bila uporna. Ispumpavala sam se na svaka dva sata prvih par dana i uspešno sam dojila sina do 18 meseci, kada sam već bila u sedmom mesecu trudnoće, nosila sam drugu bebu. Tada sam prestala da dojim jer su mi bradavice tada bile jako osetljive i nisam više mogla da podnesem bol dok bebac siki.

Druga trudnoća je bila uredna, sve super, porođajni bolovi duplo jači nego sa prvim detetom, ali sam porođaj, od trenutka kad sam legla na sto, je trajao svega 11 minuta. Pet puta sam se napela i izašla je moja predivna cura (Anđela) koja sada ima mesec i po dana.

Vrlo malo sam pukla, kontrakcije su mi posle porođaja bile malo jače, ali, brzo se sve zaboravi.

Pozdrav za drage mame iz Štutgarta, Nemačka.

Mama Miljana

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama