Drago mi je da neko piše o deci koja su prava čuda...

Ja sam dobila preeklampsiju, opasno stanje koje podrazumeva zadržavanje vode u organizmu - bubrezi oslobađaju proteine u mokraću i polako otkazuju i, naravno, visoki krvni pritisak, koji nikada nisam imala. Bila sam u 26. nedelji trudnoće. Tog dana, 18. novembra 2013, nakon 10 dana provedenih u bolnici, prestala sam da jedem i da pijem. Bila sam otečena toliko da nisam mogla da gledam. Ni u toalet nisam mogla sama da pođem. Tada mi je u sobu upalo devet lekara koji su mi saopštili da moraju hitno vaditi bebu. Plakala sam, vikala:"Nemojte, molim vas, mala je!" Ali, gubili su mene... 

Dali su mi epidural, uradili carski rez. Kada su je izvadili, nekim čudom je zaplakala tri puta, kao malo mače. Hitno su je uvili i odneli na neonatologiju.


Mala Lana u inkubatoru, na odeljenju neonatologije Foto: Privatna arhiva

Moja Lana je imala 725 grama i  bila dugačka 31 cm. Providna, svaka joj se vena videla. Prstom sam joj prekrivala ceo obraz.

Bila je 46 dana na veštačkim plućima. Rekli su mi da nema šanse da imam mleka jer je prerano. Kada sam nakon tri dana provedenih na intenzivnoj prebačena na odeljenje, sestre su mi donele veliku pumpu za mleko i izvukla sam kolostrum. Doktor je dotrčao da mi kaže da sam joj na taj način pomogla da ojača.

Nije imala većih komplikacija sem neke bakterije u plućima, tada su odlučili da joj isključe respirator, i prodisala je sama. Imala je i operaciju obostrane hernije (kile) i to je to. Izašla je iz bolnice posle 80 dana sa 1980 grama.


Lanin šesti rođendan Foto: Privatna arhiva

Moja beba čudo sada ima šest godina. Ide u prvi razred osnovne škole u Dubaiju (tu je i rođena), prepametna, vesela duša.

Bitno je verovati u srećan ishod jer čuda su moguća.

Puno pozdrava,

Meri Latković 

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama