Kao i svaka trudnica i ja sam gledala da idem na što učestalije preglede, naravno privatno, smatrajući da sam sigurnija u pregled i u doktora ukoliko platim. Svakog meseca bila je ista priča - beba je odlično, napreduje, biće krupna beba, nalazi su uredni, termin je 19. juna. 

Budim se i ustajem te noći 25. maja i osećam da sam mokra- kao da me kantom vode neko polio. Odmah sam znala da mi je pukao vodenjak. "Dolazi bebaaaaa", derem se na sav glas i jedva budim supruga.

Razmišljam, jeste 36. nedelja ali nema veze, važno je da sve bude u redu. Gledam na sat, 3:00, zovem svog doktora i on mi govori da ako nemam bolove dođem ujutru u 7 časova. Čekam jutro i odlazim u porodilište. Svi me redom pregledaju i govore mi da ću se teško poroditi prirodno, jedino MOJ DOKTOR kaže da čekamo, pa ćemo videti.

Ništa, ležim, čekam, slušam žene koje se porađaju - plaču. Plačem i ja sa njima. U sred noći, porađa se jedna žena i na kraju, dok je izmučenu polivaju, njen doktor zove muža i govori mu: "Ponesi nešto da se jede i para da častiš i nemoj da žuriš". E tu počinjem da se kidam. Koliko su bezobrazni i kakva je to naša šabačka bolnica?!

Jutro je, 26. maj, i opet me pregledaju i svi redom kažu da nisam otvorena. Moj doktor opet kaže da čekamo i da, ako se do sutra uveče ne porodim, idemo na carski. Govorim mu da brinem zbog vodenjaka, a on odgovara da to nije ništa. Tek onda mi ništa nije jasno.

Ipak, tog dana nailazi i neko normalan, pa me odvoze u 17h na carski rez u spinalnoj anesteziji. Porađaju me i kažu mi da je beba nezrela. Dečak, 49cm dug, 2600 grama težak.

Ujutru očekujem bebu, a dolazi doktorka da mi saopšti da beba mora na Institut, da povraća hranu. Tamo uspostavljaju dijagnozu atrezije jednjaka sa fistulom. Dr Vesni Milojković Marinović nikada u svom životu neću moći dovoljno da zahvalim! Operacija protiče dobro, prognoze dobre, međutim beba dobija sepsu. Moj sin se izvlači iz sepse i jednjak je u redu. Jede, ali nastaje problem sa plućima - traheomalacija. Izvlačimo se iz svega i mamin borac sve pobeđuje, kako i drugačije kada je VUK!


Foto: Privatna arhiva

Samo stručnom timu lekara sa Instituta za majku i dete mogu da zahvalim i svom medicinskom osoblju. Hvala na brizi, pažnji i razumevanju! 

Mali Vuk ili, kako su ga na Institutu zvali, "beba jednjak" je sada najslađi i najmiliji dečak na svetu uz koga smo zaboravili skoro dva meseca tuge, patnje i bola. 

Mama Aleksandra

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama