Jelena Stevanović je majka dvoje dece. Prvi put, porodila se u Srbiji, dok je drugo dete na svet donela u jednom porodilištu u Nemačkoj. Dva najvažnija dana u njenom životu, dva porodilišta i dva potpuno drugačija iskustva, naterali su ovu mamu da o njima piše i sa svima podeli ono loše, ali i ono najlepše što je doživela. 

"Prvi put sam se porodila u Srbiji - (na žalost) tuga. A drugi put u Nemačkoj. Definitivno smo dva različita sveta.

Porođaj u Srbiji

U Srbiji sam trudnoću vodila privatno jer mi je lekar koji radi u bolnici tako preporučio. Nema problema.

Suvišno je govoriti koliko je novca potrošeno za osnovne analize u privatnoj laboratoriji.

Moje pitanje za doktora je bilo da li će on biti na porođaju. Odgovor je bio: "Hoću, verovatno!".

Nastavili smo da razgovaramo o porođaju:

"Doktore želim epidural."

"Pa znate, nemamo anesteziologa."

"Doktore ovo je Srbija. Da li mogu da dobijem epidural, da se ne lažemo?"

Posle ovako postavljenog pitanja odgovor je bio "Pa, naravno."

Foto: Shutterstock

Dakle, znali smo da treba da platimo i doktora i anesteziologa, samo naravno niko nije govorio koliko. Korupcija, mito ili veza, na žalost, zemlja Srbija.  

Bolnica katastrofa, u sali neki paravani, žena do žene. Na porođaju jesu trčkali oko mene, ali znamo i zašto.  

Kupatilo štrokavo, osoblje besno, sobe - užas. Tražim apartman.

Dobijam sobu sa kupatilom, posteljinom, televizorom i frižiderom. Ovde u posetu može da dođe kad ko hoće, dok u klasičnoj sobi to nije mogućnost.

Razočarana u ceo sistem, besna, tužna...

Porođaj u Nemačkoj

Soba za porođaj ima oko 20 kvadrata, a u porođajnoj sali sam bila sama, naravno.

Tražim epidural i bez pogovora ga dobijam.

A u sobi - kada za porođaj, lopta, krevet i još sto đakonija. Fontana, muzika, beba se prepovija tu pored majke. Svi ljubazni.

Soba u koju porodilju smeste posle porođaja ima kupatilo, a žena bira hoće li da bude sama ili sa nekim. Kupatilo čisto.

Posteljina se menja nekoliko puta dnevno. Tu su i kolica, da porodilja i beba šetaju ako žele. Ljubazno osoblje. I da napomenem - tata na porođaju.

Patronažna sestra dolazi tri meseca da pregleda bebu i izmeri je. I mamu pregleda ginekološki, u kućnim uslovima, a pregleda joj i grudi.

Mama Jelena Stevanović

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, adresu, godine i e-mail adresu) na e-mail: iskustva@yumama.com.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama