Opuštanje

U principu, ne može mnogo da se učini kada je reč o sprečavanju opuštanja grudi, jer to najviše određuju genetski faktori. Pomaže ako održavate težinu stabilnom i nosite grudnjak koji obezbeđuje dobru podršku vašim grudima. Za kreme, losione i tonike koji obećavaju podizanje  poprsja, lekari kažu da deluju kratkotrajno: može da se oseti efekat zatezanja, što obično potiče od sastojaka kao što su alge, ali učinak prolazi u roku od nekoliko minuta ili sati.

Strije

Crvenkaste ili ljubičaste linije se javljaju kada se kolagen i elastin u koži rastežu do tačke pucanja. Mogu li da se izbegnu? Dermatolozi kažu da je i to pre svega stvar genetike. Postoje brojni preprati za sprečavanje strija, a najbolji su oni koji sadrže prirodnu podlogu, etarska ulja i biljne ekstrakte. Odlično su se pokazali neven, kamilica, bademovo ulje, aloja, maslina, avokado, prirodni voskovi, ši i kakao buter i pčelinji vosak. Ipak, od njih ne može da se očekuje čudo. Kakav će im biti efekat, to je individualno. Prema istraživanjima, koža trudnice može da se zaštiti odgovarajućom negom najviše do 40 odsto. Ostalo zavisi od genetskog nasleđa, prirodne elastičnosti, načina ishrane i dobijenih kilograma. Nekoliko meseci nakon što se beba rodi, strije blede, postaju srebrnasto-sivkaste.

Postporođajne promene

Tokom trudnoće, rastući nivo prolaktina inicira proizvodnju mleka, ali grudi ne stvaraju „pravo“ mleko - jer estrogen i progesteron blokiraju receptore prolaktina. Nakon porođaja, nivo tih hormona naglo pada, a čim se rodi posteljica, telo počinje da oslobađa prolaktin i oksitocin, odnosno sugeriše dojkama da je vreme za proizvodnju mleka. Dojke se dalje stimulišu bebinim sisanjem (deluje na nerve koji šalju signal mozgu da oslobodi prolaktin i oksitocin). Obično je potrebno dva-tri dana dok ne krene majčino mleko, pa će beba najpre da dobije kolostrum. Nakon što mleko poteče, grudi mogu znatno da „nabubre“ i deluju „grudvasto“, uz prisutan osećaj težine i bola. 

Snežana Damnjanović Mitić

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama