Koji je razlog pucanja međice?

Nekada dođe do rascepa međice pri napinjanju jer tkivo nije dovoljno elastično. Zato je važno da se tokom trudnoće vežbama poveća elastičnost međice. Retko se desi da dođe do pucanja i pored urađene epiziotomije, jer mora da se interveniše zbog zastoja u porođaju. U oba slučaja, rana se ušiva, što je dodatna trauma. Zbog toga se lekari radije opredeljuju za epiziotomiju, naročito kod prvorotki, jer je lakše ušiti pravilan rez koji je napravljen makazama, nego nepravilnu rupturu (pucanje) kože i mišića.

Do pucanja međice dolazi i zbog nepoznavanja tehnike napinjanja, kada porodilja ne odreaguje u pravom trenutku, i na pravi način - na instrukcije koje dobija od lekara i babice. To su situacije kada se nedovoljno napinje, pa bebu moraju da izvlače ili istiskuju, ili žena nastavi da se napinje iako treba da prestane. Naime, zbog prevelikog pritiska bebine glave, teško je uzdržati se od napinjanja (tada pomaže disanje dahtanjem), što takođe može da dovede do cepanja. Trudnice koje su na pripremama dobro savladale tehniku napinjanja, aktivno sarađuju u porođaju i omogućavaju babici da uspešno zaštiti meke delove porođajnih puteva pri rađanju bebe.

Kako se tretira rana od epiziotomije?

U porodilištu će vam u prva 24 sata nakon porođaja stavljati kesu sa ledom, što će da ublaži bol i smanji otečenost u predelu međice. Možete da koristite i lokalni anestetik u spreju, ili hladne obloge. Treba izbegavati dugotrajno sedenje i stajanje, da bi se smanjio pritisak na otečeno mesto, kao i dejstvo Zemljine teže. Možete da sedite na specijalnom jastuku u obliku kotura, ili da ležite na strani. Kroz nekoliko dana, bol će da nestane, a otečenost za nedelju-dve. Nekada se još neko vreme zadržava osećaj utrnulosti, koji vremenom nestaje.

Ukoliko ste imali epiziotomiju ili rascep međice, održavajte higijenu rane. Jak bol koji ne prolazi, ili pojava bola nakon nekoliko dana, može da bude signal nastale infekcije. Stoga ne čekajte, već se odmah obratite lekaru. Pojačan bol pri kijanju, kašljanju, ili većem naporu - očekivan je ako je rana šivena.

Može li se uticati na elastičnost međice?

Međica ima svoju prirodnu elastičnost, koja određenim vežbama (Kegelove vežbe) može da se poveća, pa ih treba raditi tokom cele trudnoće. Jednostavne su za izvođenje i mogu da se rade u različitim položajima i situacijama (dok sedite, ležite, stojite, šetate, razgovarate sa nekim). Mišići karličnog dna pripadaju takozvanoj unutrašnjoj muskulaturi, i pri vežbanju treba da se zatežu i opuštaju sa trbušnim i sedalnim mišićima, kao i sa aduktorima (primicačima) natkolenica.

Postoji mišljenje da se primenom masaže uz pomoć krema ili ulja (toplog susamovog), i to četiri do šest nedelja pred porođaj, može izbeći epiziotomija ili sprečiti cepanje međice. Nema pouzdanih podataka kolika je uspešnost ovog postupka, ali ako vam prija - vredi probati.

Da bi se popravio tonus mišića karličnog dna, odmah nakon porođaja treba nastaviti sa redovnim izvođenjem Kegelovih vežbi. U početku će vam se, možda, činiti da ne osećate ništa pri stezanju mišića, zbog izmenjenog osećaja u predelu međice. Međutim, vremenom, kako mišići jačaju, kontrakcije će biti sve snažnije. Ukoliko nakon šest meseci ne dođe do vidnog poboljšanja, ili ako postoji problem sa zadržavanjem mokraće i stolice, obavezno se treba obratiti lekaru.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama