Buduće mame, ukoliko koristite antidepresante, to neće izazvati kod vašeg novorođenčeta nervozu ili rizik za neke druge probleme.

Istraživači sa Severozapadnog Univeziteta podelili su 214 mama u tri grupe: one sa poremećajima raspoloženja koje nisu koristile antidepresive, one koje su koristile inhibitore preuzimanja serotonina (SRI antidepresivi), i one koje nisu imale poremećaje raspoloženja, niti su koristile antidepresive. 

Između druge i četvrte nedelje po rođenju, bebe u sve tri grupe su imale slične nivoe razdražljivosti, poteškoće u hranjenju, probleme sa spavanjem i disanjem, prema istraživanjima studije. Problemi su se javili kod tri od deset beba u svakoj grupi.

Umesto ovoga, prevremeni porođaj je bio glavni faktor rizika za Neonatalni diskontinuirani sindrom (NDS). Bebe sa ovim sindromom su uznemirene, umorne, dosta plaču, mogu biti krute i podrhtavati. 

Mnoge žene se plaše da će upotreba antidepresiva tokom trudnoće naštetiti fetusu.

"Većina trudnica se potpuno prirodno brine više o bebinom nego o svom zdravlju, te se može uzdržavati od korišćenja antidepresiva da bi izbegla ove znake", istaknuto je u studiji prve autorke Emi Janga.

"Ipak, uz ove informacije iz studije mogu biti potpuno sigurne da bebino ponašanje od druge do četvrte nedelje nakon rođenja nije posledica uzimanja lekova za depresiju", dodala je. Jangova je biostatističar u Severozapadnom centru za studije i tretmane depresivnih poremećaja.

Studija je objavljena u časopisu "Journal of Clinical Psychiatry".

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama