Za vreme trudnoće telo žene prolazi kroz različite faze. Dolazi do oscilacija u nivou hormona estrogena i progesterona, različitih faktora rasta, kao i melanostimulišućeg hormona (MSH). Zbog toga nastupaju promene na koži, noktima, kosi, a neke, kožne bolesti se pogoršavaju.

Pojedini lekovi, kao i preparati za lokalnu primenu u dermatologiji (kreme, losioni) ukoliko se resorbuju, mogu imati štetan uticaj na plod i zato se ne preporučuje njihova upotreba. Stoga, dermatolog je taj koji će trudnicu nabolje posavetovati o eventualnim opasnostima i merama opreza.

Nega lica

Akne ili bubuljice često se pogoršavaju tokom trudnoće, a mogu se pojaviti i nakon porođaja. Leče se preparatima azelaične kiseline, benzoil-peroksidom, kao i lokalnim antibioticima (klindamicin, eritromicin). Retinoidi se ne koriste u trudnoći, kao ni tetraciklinski antibiotici. Preporučuje se odmašćivanje aknozne kože gelovima za pranje lica i izbegavanje komedogene kozmetike. Kreme sa voćnim kiselinama mogu biti od koristi u hidriranju kože, uz njenu zaštitu od sunca.

Pigmentacija kože

Pojačana pigmentacija predstavlja redovnu pojavu tokom drugog stanja. Bradavice dojki postaju tamnije, kao i linija koja ide sredinom stomaka prema pubičnoj kosti. Melasma je stručni naziv za pojačanu pigmentaciju na licu u vidu mrlja, posebno na obrazima i čelu, koja se nakon trudnoće uglavnom povlači.

Prevencija podrazumeva izbegavanje izlaganja sunčevom zračenju i korišćenje preparata sa visokim zaštitnim faktorom. U terapiji propisuje se azelaična i voćne kiseline u obliku krema, dok ne smeju da se koriste preparati za izbeljivanje sa hidrokinonom.

Promene na kosi i noktima

Ove promene takođe su uzrokovane hormonskim disbalansom, a tokom trudnoće koren vlasi uglavnom je u anagenoj ili fazi rasta.

Posle porođaja dolazi do opadanja kose (telogena faza) koje se intenzivira (telogeni efluvijum) i obično traje od jedan do pet meseci. Retko kad se dešava da vlasište ostane proređeno nakon porođaja, a ukoliko se to ipak desi, neophodno je posetiti dermatologa radi terapije.

Promene na noktima ogledaju se u njihovom listanju, suvoći i neravnom površinskom obliku.

Strije u trudnoći

Javljaju se u vidu ružičastih linija, pojavljuju se kod 90 odsto trudnica, a najizraženije su na stomaku pred porođaj, kada se koža najviše rasteže. Mogu se ublažiti vežbanjem, negovanjem preparatima koji sadrže voćne i nezasićene masne kiseline, a nakon trudnoće obično pobele.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama