Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da bi moglo da dođe do širenja virusa u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea, a jutros su svi mediji preneli da je zika virus stigao u Dansku, gde je jedan pacijent, koji je nedavno zaražen tokom putovanja po Južnoj i Centralnoj Americi, hospitalizovan, piše Nationalgeographic.

Kako bismo bolje razumeli o kakvoj je opasnosti reč i utvrdili koliko nauka trenutno zna o ovom virusu, pogledali smo najčešća pitanja i odgovore koja je objavila SZO.

Gde je zastupljen?

Ovaj virus je do sad dijagnostikovan u tropskim predelima u kojima žive velike populacije komaraca, najviše u Africi, Severnoj i Južnoj Americi, na jugu Azije i zapadnom Pacifiku.


Pročitajte i... Brazil: Zika virus uzrok mikrocefalije kod mališana

Virus zika je otkriven 1947. godine, ali je godinama bio veoma redak. Tek 2007. zabeleženo je prvo širenje zaraze, a od 2013. dogodilo se više takvih slučajeva u pomenutim delovima sveta.


Kako se prenosi?

Virus Zika prenosi zaražen komarac Aedes – ista vrsta koja prenosi denga („kostolomnu“) groznicu, čikungunja i žutu groznicu.


Koji su simptomi?

Prvi simptomi pojavljuju se svega nekoliko dana nakon ugriza komarca, a većina zaraženih pada u blagu groznicu i dobija osip. Takođe se mogu javiti konjuktivitis, bol u zglobovima i mišićima i umor, a simptomi obično traju od dva do sedam dana.


Koje su potencijalne komplikacije?

S obzirom na to da epidemije nisu zabeležene pre 2007. godine, malo se zna o mogućim posledicama ove bolesti. Tokom epidemije u Francuskoj Polineziji 2013. i 2014. godine, koja se „poklopila“ s epidemijom denga groznice, primećen je veći broj slučajeva Gijen-Bareovog sindroma. Potencijalna uloga zika virusa u tome još uvek se istražuje, a zanimljivo je da je Gijen-Bareov sindrom češće dijagnostikovan i u Brazilu 2015. godine – baš tokom prve epidemije zika virusa u ovoj zemlji.


Pročitajte i... Kad ubod komarca nije bezazlen

Prošle godine, stručnjaci su u Brazilu primetili i povišen broj dece rođene s mikrocefalijom tokom ove epidemije, pa se i ova veza trenutno ispituje.

Treba li trudnice da budu zabrinute?

Kako je naglašeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, dok stručnjaci ne saznaju više o vezi između zika virusa i mikrocefalije, žene koje su u drugom stanju ili planiraju trudnoću bi trebalo da budu veoma pažljive i da se čuvaju komaraca.

Kako se zika virus leči?

S obzirom na to da trenutno ne postoji vakcina niti lek namenjen isključivo tretiranju ovog zdravstvenog problema, ako primetimo pogoršanje simptoma, poseta lekaru radi konsultovanja o daljim merama je obavezna.

Kako se dijagnostikuje?

U većini slučajeva se uzima u obzir činjenica o tome je li pacijent nedavno bio u kontaktu s komarcem ili putovao u deo sveta u kojem je do sad dijagnostikovan ovaj virus, a potom se, ukoliko postoji sumnja da je u pitanju zika, uzima uzorak krvi i u laboratorijskim uslovima utvrđuje prisustvo virusa u krvi.

Pročitajte i... Koliko je opasna groznica Zapadnog Nila


Kako se zaštititi?

Najbolji način da se zaštitimo jeste da izbegavamo komarce, savetuje Svetska zdravstvena organizacija. Mogući metodi su upotreba sredstva za zaštitu od insekata, nošenje odeće svetlijih boja koja prekriva što više tela, upotreba fizičkih barijera, spavanje po mrežama protiv komaraca... SZO napominje je da je veoma važno da se ukloni prazne, čiste i prekrivaju kofe, saksije i bilo šta slično u čemu se drži voda jer su idealna mesta za razmnožavanje komaraca.

Treba li izbegavati putovanje u delove sveta u kojima se obično dijagnostikuje zika virus?

Ukoliko su zabrinuti, putnici bi trebalo da potraže informacije o svim bolestima povezanim s komarcima  i preduzmu opisane mere, a SZO ističe da bi nacionalne vlade mogle da objave preporuke vezane za zdravlje i putovanja zasnovane na procenama faktora rizika.

Šta SZO radi?

Kako bi pomogla zemljama širom sveta da se pripreme i adekvatno reaguju na virus zika, SZO sarađuje s ministarstvima zdravlja kako bi poboljšala laboratorije i omogućila im da prepoznaju virus, pruža preporuke za lečenje i kontrolišu zaražene pacijente i podržava praćenje i izveštavanje o širenju virusa i pojavi komplikacija.


Pročitajte i... Prirodna sredstva za zaštitu od komaraca

Takođe, Svetska zdravstvena organizacija pomaže u istraživanju potencijalne veze između mikrocefalije i zika virusa.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama