Treći trimestar

Kako trudnoća odmiče, tako ćete teže da se krećete, dišete, spavate. Možda vam se čini da se ovo dešava samo vama, ali grešite. Poslednji trimestar trudnoće je podjednako težak svim trudnicama, jer u tom periodu beba intenzivno raste, a sa njom i stomak. I kilogrami, naravno. Što ste teži, to će nelagodnosti više da dolaze do izražaja. Ali, hrabro, na taj način se vaše telo priprema za predstojeći porođaj. Čim se porodite, sve što vas sada muči - biće daleka prošlost. 

Otežano disanje i gubitak daha

Ove probleme možete da osetite od sredine do kraja trudnoće. Sa rastom bebe, uvećava se materica i pritiska dijafragmu, zbog čega se smanjuje prostor koji je potreban za disanje. U devetom mesecu, kada se beba spusti, osetićete olakšanje.

Šta može da vam pomogne?

Držite ruke iznad glave i istežite se. To povećava zapreminu vašeg grudnog koša i privremeno omogućava lakše disanje. Pronađite položaj koji vam olakšava disanje. Sedenje na stolici nekada pomaže. Pokušajte da spavate sa uzglavljem uzdignutim pomoću nekoliko jastuka. Ako vam to nije udobno, pokušajte da spavate na levom boku. Isprobajte više različitih položaja dok ne pronađete onaj koji vam najviše odgovara, ali nikada nemojte da ležite na leđima. Kada se opuštate, pokušajte da dišete veoma sporo i duboko. Radeći to svakog dana, možete da povećate kapacitet pluća. Kada izgubite dah, ponekad je potrebno samo da usporite. Nemojte da "trčite" uz stepenice, idite polako. Ne iscrpljujte se, slušajte svoje telo.


Nesanica

Nesanica može da bude posledica uzbuđenosti zbog dolaska bebe, ali i neudobnosti tokom ležanja, zbog velikog stomaka. Ženama  koje su pre trudnoće spavale na stomaku ili leđima, veoma je teško da se naviknu na nov položaj koji im trudnoća diktira, a to je spavanje na boku.                              

Šta može da vam pomogne?

Probajte da se opustite. Ako vas muči nesanica, bolje pokušajte da se nečim zabavite (da čitate), nego što uporno pokušavate da zaspite. Od svega je najvažnije da pronađete udoban položaj za spavanje, a mali jastuci mogu da vam pomognu u tome.

Lupanje srca

Lupanje srca, koje se razlikuje od uobičajenog, mogu da osete trudnice od sredine do kraja trudnoće. Iako je ova pojava veoma neprijatna, nema razloga da se zabrinete, ukoliko se ona javlja povremeno. Razlog tome je povećana količina krvi u vašem organizmu zbog potreba vaše bebe.

Šta može da vam pomogne?

Kada osetite lupanje srca, nemojte da paničite. Pokušajte da svesnim naporom utičete na relaksaciju čitavog tela. Dišite polako i duboko. Ostanite smireni. Ako je lupanje srca stalan ili čest problem, tada morate da se obratite vašem ginekologu.Bol ili nelagodnost u maloj karlici

Tokom trudnoće, zglobovi između kostiju karlice se olabavljuju da bi omogućili prolazak bebe tokom porođaja kroz čvrst deo porođajnog kanala. Ponekad u ovom periodu dolazi do pritiska na nerv išijadikus (nervus ischiadicus), što uzrokuje bol u maloj karlici - koji se širi prema butini i potkolenici, sve do palca na nozi. Drugi uzrok bola je istezanje i pritisak uvećane gravidne materice na ligamente (veze) kojima je ona fiksirana za okolne strukture. To  istezanje i pritisak ligamenata može da dovede do oštrog bola u karlici.

Šta može da vam pomogne?

Utopljavanje doprinosi relaksaciji i smanjenju intenziteta bola. U nekim slučajevima pomaže laka i nežna masaža. Zauzmite položaj koji vam odgovara. Ako imate «zatvor» ili infekciju mokraćnih puteva, takođe možete da osećate izvesnu nelagodnost ili bol u karlici. Ukoliko je bol velikog intenziteta i dugo traje, nemojte da uzimate lekove na «svoju ruku», već se javite ginekologu.

Promene na koži

Visok nivo hormona u trudnoći može da dovede do oslobađanja deponovanog pigmenta. On uzrokuje pojavu tamnih fleka na obrazima, nosu i čelu, kao i na bradavicama dojki, ali i liniji koja se pruža od pupka do pubične kosti. Ove promene na koži može da izazove i neadekvatan unos folne kiseline.

Šta može da vam pomogne?

Izbegavajte sunčanje, jer izlaganje suncu može da pogorša situaciju. Ako idete na zimovanje, nemojte da vas zavara planinsko sunce. Ne izlazite bez zaštitne kreme za sunčanje. Neophodno je da u vašoj ishrani folna kiselina bude zastupljena u dovoljnoj količini, jer se dnevne potrebe za njom u trudnoći udvostručuju. Ako vam tamne fleke na licu predstavljaju estetski problem, stavite na njih malo «običnog» tečnog pudera, ili onog koji je specijalno napravljen za pokrivanje fleka u trudnoći. Uostalom, nivo hormona koji dovodi do njihove pojave će da opadne posle rođenja bebe, pa će i fleke tada da nestanu.

Strije

Jedna od najneprijatnijih pojava, koja i posle trudnoće ostavlja trag, jesu strije. Oko 90 odsto žena u toku trudnoće ima taj problem. Strije su tip ožiljnog tkiva (ružičaste boje), koje se formira kada normalna elastičnost kože nije dovoljna da zadovolji povećane potrebe za rastezanjem. Najčešće nastaju na trbuhu, ali se kod nekih žena javljaju i na grudima, zadnjici ili butinama. Posle porođaja se ne povlače, jedino im se boja menja u beličastu.

Šta može da vam pomogne?

Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C i E. Dovoljna količina proteina je takođe od velikog značaja. Pošto je razlog za nastanak strija unutrašnje prirode, prioritet u borbi protiv njih treba da bude zdrava i raznovrsna ishrana. Danas postoje razni preparati koji pomažu da koža zadrži elastičnost i vlažnost, ali kod nekih trudnica ni njihovo redovno korišćenje ne može da spreči pojavu strija. Ipak, nemojte da posustajete kada je u pitanju nega vaše kože. Raspitajte se kod prijateljica koje su preparate koristile, ili kupite neki po svom izboru i isprobajte ga. 

Gorušica

Gorušica je, posle mučnine, verovatno najneprijatniji pratilac trudnoće. Pojedine žene muči u ranoj trudnoći, a najveći broj u trećem trimestru, posebno u poslednjim nedeljama. Uzrok ove pojave je kiselina u sistemu za varenje. U početku se oseća kao peckanje u želucu, a potom se osećaj pečenja postepeno pojačava i širi od želuca do grla. Najveći broj trudnica je primetio da se gorušica najčešće javlja posle obroka, naročito obilnih, kao i kada su u ležećem položaju. Iako ne postoji univerzalan recept protiv ove neprijatne pojave, može da je ublaži promena navika, posebno što se tiče ishrane.

Promene koje nastaju u ženinom telu tokom trudnoće, utiču na njeno opšte stanje, pa tako i na pojavu ili pojačavanje nekih neprijatnosti kao što je gorušica. Glavni uzrok ove pojave je usporen rad creva, odnosno sistema za varenje (što se javlja kao posledica rada hormona), pa se zbog toga hrana duže zadržava u želucu. Hormoni takođe utiču da se mišići između jednjaka i želuca opuste, čime se omogućava vraćanje kiseline iz želuca, koja stvara osećaj pečenja u jednjaku i oko srca. Materica, koja se stalno uvećava, posebno u trećem trimestru, pritiska želudac i pogoršava ovu nelagodnu situaciju.

Šta može da vam pomogne?

Jedite često, a malo. Svako pretrpavanje želuca će pogoršati ionako usporeno varenje. Jedite zdravu i lako svarljivu hranu. Izbegavajte poluležeći položaj dok jedete. Ostanite u «strogo» sedećem položaju bar jedan sat posle obroka. Ako odmah legnete, kiselina iz želuca će se rasporediti tamo gde joj nije mesto, a to baš ume da peče. Sat vremena posle jela lezite na levi bok, a glava i ramena treba da budu uzdignuti u odnosu na telo. Grickajte bademe između obroka.             

Nemojte da jedete makar dva sata pre odlaska na spavanje. Ako vas usred noći probudi osećaj pečenja, ustanite i bar pola sata provedite u sedećem položaju. Kada gorušica «popusti», zauzmite poluležeći položaj i probajte da tako odspavate do jutra. Ukoliko se spustite u ležeći položaj, rizikujete da se gorušica vrlo brzo vrati.            

U slučaju da vam ništa od ovog ne pomogne, obratite se lekaru koji vodi vašu trudnoću i tražite da vam preporuči antacid, ili neki drugi lek protiv suvišne kiseline.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama