Napokon ste u krevetu, uspeli ste da pronađete odgovarajuži položaj, vreme je za spavanje.

I onda u jednom momentu partner počne da vas gurka i budi sa upozorenjima da prestanete da hrčete.

Da, trudnicama jako poznat scenario.

Hrkanje je zaista vrlo česta pojava u trudnoći, a naročito u poslednjem trimestru. Ipak, dobra stvar je što je ovo samo privremeno, a postoje i načini da smanjite hrkanje.

Zbog čega trudnice hrču?

Prema podacima britanskih naučnika, 23 odsto žena hrče u trudnoći. Iako se možda osećate bez veze zbog neželjenog hrkanja, znajte da niste jedine.

Postoje dva faktora koja podstiču hrkanje:

- hormoni

- dobijanje na težini

Promene u nivou hormona dovode do dilatacije krvnih sudova što dovodi do oticanja sluzokože. Tada dolazi do začepljenja i ometanja prolaza vazduha kroz nosne puteve. Sasvim razumljivo, tada počinjete da dišete na usta, pa onda hrkanje postane sastavni deo vašeg sna.

"Inače nikada ne hrčem. Jedina reakcija na to u trudnoći mi je bila - Sad on zna kako je kada ne mogu da ga nateram da prestane sa hrkanjem", rekla je jedna mama kroz šalu.

Da li sam možda alergična na nešto?

Postoji mogućnost da reagujete i na neke alergene, bio to polen ili pak prašina. Probajte sa upotrebom esencijalnih ulja, mogu biti od pomoći.

Da li će hrkanje prestati kada se porodim?

Da, definitivno hoće, ukoliko je ovo počelo tokom trudnoće. Hormoni će se nakon rađanja deteta umiriti, kilogrami će nestati.

Da li mogu da koristim nešto što će sprečiti hrkanje?

Mnogi lekari predlažu upotrebu nazalnih sprejeva. Ipak, o tome je važno da popričate sa svoim lekarom pre upotrebe.

Spavanje na strani ili sa blago podignutom glavom može pomoći da otvorite disajne puteve.

Da li hrkanje povećava šansu da se porodim carskim rezom?

Iako ovo pitanje deluje vrlo čudno, tu zapravo postoji delić istine. Nova istraživanja pokazala su da žene koje u trudnoći hrču imaju veće šanse da rode bebu male porođajne težine ili putem carskog reza.

Ukoliko postoji hrončini problem sa hrkanjem, to može biti znak da imate problema sa disanjem. Samim tim, postoji opasnost da beba ne dobija dovoljno kiseonika. Dakle, ukoliko ste hrkale redovno i pre trudnoće, ne zaboravite da to kažete svom lekaru.

Pročitajte i...

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama