Škola roditeljstva Doma zdravlja "Vračar" počela je sa radom 1991. godine. Nju su, zajedničkim angažovanjem, pokrenule službe za zdravstvenu zaštitu žena, za zaštitu dece i omladine, i polivalentna patronažna služba. Program je organizovan tako da se svakog meseca formira nova grupa, koju čini desetak polaznica. Kroz ovu školu roditeljstva godišnje prođe oko 130 trudnica.

Uslovni refleks

Oni su tu zbog vas
Tim čine ginekolozi: dr Dragan Čedić, dr Miša Bilčarević, dr Vera Odanović, dr Mirjana Milenković i dr Vesna Tešić, pedijatri: dr Ljubinka Manojlović i dr Dragana Vujošević, stomatolozi: dr Radmila Minović-Jovanović i dr Vesna Jović, psiholog Branka Kalezić, polivalentne patronažne sestre: Vera Kačavenda, Gordana Petković, Jasmina Vojinović, Vanja Popović i Tamara Gligorijević.

Psihofizička priprema trudnica, u okviru Savetovališta za trudnice Doma zdravlja "Vračar", još jedna je od onih koje su zasnovane na stvaranju uslovnog refleksa po Pavlovu. Obuka trudnica započinje ulaskom u treći trimestar, i to uz neophodnu saglasnost lekara. Početni period obuhvata teorijski deo upoznavanja sa stanjem trudnoće, prvim znacima porođaja i njegovim tokom, kao i vežbanje u dva termina nedeljno.


Program vežbi obuhvata vežbe disanja, mišićne relaksacije i fizičke vežbe, a od trideset šeste nedelje i vežbe napinjanja - ukoliko trudnica nije pod terapijom i lekar joj da pismeno odobrenje. U slučaju da iz nekog razloga izostane saglasnost lekara da trudnica radi fizičke vežbe, ona može da radi vežbe disanja i prati pomenuti teorijski deo - namenjen savladavanju metoda bezbolnog porođaja.

Priprema u Školi roditeljstva

Drugi deo priprema čini teorijski deo Škole roditeljstva. Termini rada Škole su ponedeljak, sreda i petak, od 9 do10 časova, sa programom za teorijska predavanja specijalista ginekologije, pedijatarije, stomatologije i psihologije, polivalentne patronažne sestre, babice i pedijatrijske sestre. Zbog sveobuhvatnosti tema kojima se bavi, ovaj deo priprema je namenjen ne samo trudnicama, već i njihovim "jačim polovinama" - čija je podrška neophodna tokom cele trudnoće, tokom porođaja, i za razvoj bebe.

Važne teme za buduće roditelje

Rad patronažnih sestara, koji predstavlja poseban segment, obuhvata više tematskih celina.
* Higijensko-dijetetski režim u trudnoći
Posebna pažnja se obraća na moguće probleme i načine kako da ih trudnice same rešavaju i prevaziđu. Govori se i o prigodnom odevanju u trudnoći, daju se preporuke za pravilnu ishranu, uz poseban osvrt na adekvatan odabir neophodnih namirnica, i drugo.
* Rad u trudnoći

Dve decenije uspešnog rada
Zaslužnost za veliki broj pohvala i pisama, sada već iskusnih mama koje su prevazišle strah od porođaja i dobro pripremljene stigle do svojih porodilišta, najviše pripada babici Mili Ugrenović, koja vodi program psihofizičke pripreme trudnica. Ona se pune dve decenije bavi ovim aspektom pripreme za porođaj. S obzirom da je njeno iskustvo u radu sa budućim mamama veliko, puna je pažnje i strpljenja za njih, što je od izuzetne važnosti.

Koji poslovi su dozvoljeni, a koji nisu tokom trudnoće? O kojim položajima treba voditi računa? Kada je pravo vreme da se zatraži bolovanje?
* Polni odnosi
Ova tema se obrađuje sa više aspekata, uz upozorenje budućim roditeljima da budu obazrivi i posebno vode računa o tome da li je trudnoća "uredna", ili sa rizikom.
* Mentalno zdravlje trudnice i odnosi u porodici i sa drugim ljudima u okruženju.
Najčešće se ne posvećuje dovoljna pažnja pitanjima koje su uloge svekrve ili tašte, odnosno budućih baka, pre nego što beba dođe na svet, što može da rezultira velikom frustracijom. Saveti svih onih koji imaju iskustva jesu korisni, ali samo onda kada ih, i u kojoj meri želite da čujete. Iz tog razloga, treba buduće bake i deke upoznati sa stavom i željama budućih roditelja. Roditelji su ti koji treba da podižu i vaspitavaju decu, a bake i deke da ih "kvare".
* Eventualni strahovi u vezi toka trudnoće i samog porođaja.

Iz bebinog ugla

Baveći se temom škole roditeljstva i pripreme trudnica za porođaj, susreli smo se sa izuzetno zanimljivim pristupom patronažne sestre Vere Kačavende, koja budućim mamama pokušava da dočara kako trudnoća, porođaj i dolazak na svet izgledaju iz ugla njihovih beba.


Beba u stomaku se razvija mesecima pre nego što dođe na svet. Tokom prvih nekoliko nedelja joj se formiraju svi organi, kao i čula. Samim tim, ona "osluškuje" svoju mamu,

Zbog toga što je porođaj prilično veliki stres za bebu, izuzetno je važan  prvi kontakt, kada se nakon rođenja beba stavlja mami na grudi

pripremajući se na zajednički život. Priča se o tome kako izgleda to iščekivanje, kao i sve promene koje se dešavaju kod mame - iz bebinog ugla, kako na bebu utiču kontrakcije koje mama dobija, šta beba čini kada mama ima napone, kako izgleda borba za život u momentima kada mame rasipaju svoju energiju na "viku" tokom porođaja, i kolika je trauma za bebu sam čin dolaska na ovaj svet, nakon devet meseci ušuškanosti na toplom i sigurnom.

U Školi roditeljstva buduće mame saznaju kako na bebu utiču kontrakcije koje žena ima u toku porođaja, šta beba radi kada mama ima napone i kako se oseća kada, nakon devet meseci ušuškanosti na toplom i sigurnom, dođe na svet

Patronažna sestra Vera Kačavenda pokušava da osvesti buduće mame da one od samog početka trudnoće brinu o još jednom, dva ili više života.   
Sestra Vera naglašava da je, zbog toga što je porođaj prilično veliki stres za bebu, izuzetno važan onaj prvi kontakt, kada se nakon rođenja beba stavlja mami na grudi, čime joj se kaže: "Ne brini, mama je tu".

- Trudnice treba da budu dovoljno informisane. Naš posao je da ih blagovremeno učimo strpljenju i prevazilaženju napora oko porođaja, ali i da ih uputimo u pripremu za dojenje, koje takođe iziskuje prilično snalaženja u novim obavezama, kao i izuzetno strpljenje.

Spremne za porođaj

Kada se završi interaktivni deo predavanja, često kažem budućim mamama: "Sada sve znate, samo treba da se porodite". Međutim, često po izrazu njihovog lica vidim da im se čini kako su na početku svega. Tako i jeste. Na ulasku su u porodilište, jer školu roditeljstva završavamo neposredno pred porođaj.
Naša sagovornica je dodala da o uspešnosti škole i programa koji sprovodi, najviše govori knjiga utisaka.

Informacije
U ovom programu Doma zdravlja "Vračar" (Bojanska br. 16) prednost imaju trudnice sa teritorije opštine Vračar. Međutim, ako ima slobodnih mesta, Škola roditeljstva je otvorena za sve buduće mame. Dodatne informacije možete da dobijete putem telefona: 011/34-02-555, 34-02-520 i 34-02-542, ili na e-mail: dzvracar@yubc.net

- Utisci naših polaznica najčešće mogu da se uvrste u pohvale timu edukatora za učinjene napore, a posebno je izraženo i zadovoljstvo zbog dobijenih odgovora na pitanja koja su ih najviše mučila, kao i zbog dodatnog objašnjenja onog što im nije bilo dovoljno jasno. Inače, buduće mame najviše zanima obuka uz demonstraciju vežbi, kojima se posebno raduju, jer ih tako uvodimo u praktičnu pripremu onog čime će se rukovoditi na porođaju.

Po odslušanoj nastavi i obuci Škole roditeljstva, koja se završava u roku od mesec dana, trudnice dobijaju sertifikat od Doma zdravlja, sa potpisom edukatora. Svoje pohvale i kritike ostavljaju u knjizi utisaka.Bojana Stanković

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama