Šta još može da vam zatreba?

Pumpica za grudi

Većini žena ova spravica uopšte nije potrebna, dok je pojedinim majkama neophodna. Pumpica se najčešće koristi kada dojilja zbog pojave ragada mora da pauzira sa dojenjem, ili kada su grudi prepune mleka pa mora da ih isprazni nakon svakog podoja. Postoje ručne i električne pumpice. Ručne su zgodnije za upotrebu jer su: manje, možete da ih nosite sa sobom, i znatno su jeftinije. No, one su lake za korišćenje jedino ako nemate problema sa isticanjem mleka. U slučaju da vam mleko sporo teče ili imate malo mleka - prilično su neefikasne jer su teške za korišćenje. Električna pumpica je zgodnija za korišćenje, posebno za one majke koje se iz određenog razloga često izmlazaju (ako, na primer, idu na posao dok je beba još mala, pa ostavljaju mleko da njime neko nahrani novorođenče).

Štitnici za bradavice

Štitnici (tzv. veštačke bradavice) su potrebni u slučaju da su  bradavice zbog ragada u tako lošem stanju da ne pomaže ni krema. Oni omogućavaju da i dalje dojite bebu, a da ne gubite vreme na izmlazanje. Ali, u slučaju da imate malo mleka ili da sporo teče, bebi će biti još teže da posisa mleko nego u slučaju da ne koristite štitnike. Zato je najbolje da budu što manji, kako bi i «barikada»  između bebe i dojke bila što manja.

Pribor za hranjenje bebe

Ukoliko nemate dovoljno mleka, biće vam neophodna mlečna formula, kao i pribor koji čine flašica i cucla. Takođe će vam biti potrebna četka za pranje flašice i sterilizator. Međutim, flašice mogu da se sterilišu i u loncu - koji ćete da koristite samo za to. Na našem tržištu mogu da se nađu i tablete za hladnu sterilizaciju flašica.

Priprema bradavica

U principu, nije potrebna nikakva posebna priprema. Neke iskusne mame preporučuju da u poslednjem mesecu trudnoće, nakon tuširanja, kratko trljate bradavice suvim peškirom, kako bi malo «očvrsle». Kremu za bradavice možete da koristite već od prvog podoja, ili da sačekate... pa, ukoliko vam se stvaraju ragade, da odmah počnete sa korišćenjem kreme. Za smirivanje bolnih bradavica može da pomogne i ako ih premažete sa malo svog mleka, a nekim mamama je pomoglo stavljanje male količine strugane sveže šargarepe. Ukoliko odlučite da koristite krem za bradavice, proverite da li je neškodljiv za bebu, odnosno da li možete da je dojite odmah nakon nanošenja krema.

Ipak, najbolji način da bi se sprečilo stvaranja ranica na bradavicama je da od početka bebu pravilno stavljate na grudi. Potrudite se da i vi i vaša beba naučite pravilnu tehniku dojenja - važno je da beba usnama obuhvati celu bradavicu, a ne samo vrh ili deo bradavice.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama