Studija Univerziteta u Montrealu, u kojoj je, sa svojim bebama, učestvovalo osamnaest mama, otkrila je da su deca čije su mame redovno vežbale u trudničkim danima napredovala više u razvoju mozga u odnosu na bebe čije majke nisu bile fizički aktivne.

Naučnici su sproveli istraživanje u kojem je učestvovalo osamnaest nasumično odabranih žena, od kojih je deset treniralo, a osam je bilo potpuno neaktivno na početku drugog trimestra. Aktivne trudnice vežbale su umereno najmanje dvadeset minuta, tri puta nedeljno.

"Uglavnom su šetale, džogirale, plivale i vozile bicikl u trudnoći", otkrila je Eliz Labont-Lemojn, kineziolog s Univerziteta u Montrealu.

Stručnjaci s ovog Univerziteta su, potom, uz pomoć elektroencefalografije, posmatrali moždanu aktivnost novorođenčadi čije su mame bile vrednije. Pregled beba rođenih od osam do dvanaest dana ranije vršen je za vreme njihovog spavanja, a naučnici su se fokusirali na sposobnost mozga da prepozna određeni zvuk. Labont-Lejmonova ističe da je cilj ovog ispitivanja bio da se otkrije zrelost mozga beba.

"Deca čije su majke bile fizički aktivne zabeležile su nešto bolje rezultate. Njihova moždana aktivnost je bila bolja i brža – one su prepoznale zvuk s daleko manje truda nego deca čije majke nisu vežbale", kaže Labont-Lejmonova.

Naime, naučnici veruju da je moguće da je vežbanje ubrzalo proces "obrezivanja" sinapsi, što vodi ka eliminisanju viška nervnih ćelija i veza. Rezultat ovog procesa je kvalitetan razvoj mozga.

Dr Raul Artal, profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu školske medicine u Sent Luisu, podseća da je poznato da bebe odgovaraju na stimulanse i pre rođenja i da je normalan život trudnice blagotvorniji za zdravlje deteta nego potpuna neaktivnost.

"Već je odavno dokazano da žene koje tokom trudnoće vode normalan život – vežbaju i jedu – imaju zdravu decu, dok sedentaran život i gojaznost mogu naškoditi zdravlju ploda."

Ukoliko želite da se fizički aktivirate iščekujući da postanete roditelj, saznajte koje su vežbe preporučljive za buduće mame.

Tamara Sorak

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama