Iako mnoge mame ne planiraju da ubrzo nakon porođaja ponovo ostanu u drugom stanju, ovakve situacije nisu retke. Međutim, tada se javlja sumnja - da li dojenje može da ugrozi novu trudnoću, kao i da li će uticati na bebu koja sisa? 

Ukoliko i vas muči ovo pitanje, odgovor je da nemate razloga za brigu sve dok vodite računa o ishrani i unosite velike količine tečnosti. 

Ono što bi trebalo da znate jeste to da dojenje u trudnoći može da izazove blage kontrakcije materice. Iako ove kontrakcije nisu opasne, doktor može da vam zabrani dojenje ukoliko postoji opasnost od prevremenog porođaja.

Takođe, ukoliko planirate da nastavite sa dojenjem budite spremni na promene koje vaša beba može da primeti. Iako će vaše mleko tokom trudnoće biti podjenako hranljivo, sadržaj će se verovatno promeniti, pa samim tim i ukus. Pored toga, proizvodnja vašeg mleka će se verovatno smanjivati kako trudnoća bude odmicala. 

Tokom trudnoće moguća je i preosetljivost bradavica, kao i pojava mastitisa, pa se nelagodnost može intenzivirati tokom dojenja. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama