Koronavirus najnovije

"Većina žena će osetiti prve fetalne pokrete do 21. nedelje trudnoće. Kod prvorotki to je najčešće između 18. i 21. nedelje trudnoće, dok se u svakoh sledećoj trudnoći pokreti mogu osetiti i već s 15. do 16. nedelje", rekla je dr Šeri Ros, stručnjak za žensko zdravlje iz Santa Monike za popsugar.com.

"Pokrete će kasnije osetiti gojazne žene ili one kojima je posteljica na prednjem zidu", dodaje dr Ros i još objašnjava kako će u početku pokreti biti neredovni, pa ih žene mogu pomešati sa simptomima nadutosti ili sa gasovima. 

Ali ne treba brinuti ukoliko je beba aktivna sve do trećeg tromesečja.

"Rane, prve pokrete žene će osetiti kada sede ili leže u tišini i skoncentrišu se na vlastito telo, obično između devet sati uveče i jedan ujutru", objasnila je dr Ros. "Pokreti se mogu osetiti i nakon jela ili ispijanja slatkih napitaka".

Dr Ros savetuje trudnicama merenje udaraca tek u zadnjem tromesečju. Bebu bi tada trebalo osetiti barem 10 puta u toku sat vremena dvaput dnevno.

"Ako osećate manje pokreta, popijte čašu soka i lezite na levi bok".

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama