Možda neke od vas nisu ni čule za testove ovog tipa. Mnoge žene prave razne kućne testove sa vodom, sirćetom, pa čak i izbeljivačem i kaladontom, kako bi pokazale da li su trudne. Ideja je da ovi proizvodi reaguju na hCG, hormon koji se javlja u trudnoći. 

Da li su kućni testovi tačni?

Dobra vest je da ovi testovi u većini slučajeva ne mogu naštetiti vašem organizmu. Ipak, stručnjaci smatraju da oni nisu pouzdani. Kada se radi testiranje hormona, tada se pouzdano znaju parametri preko kojih se dolazi do rezultata. Za ove kućne testove, međutim, nije sasvim jasno na koji način funkcionišu.

Ipak, kako to da se desi reakcija kada urin dođe u kontakt sa nekim od ovih proizvoda?

Mnogo je verovatnije da dolazi do reakcije zbog pH vrednosti urina, a ne prisustva hCG hormona, smatraju stručnjaci. PH vrednost urina može varirati - zavisi od individualne fiziologije, ishrane, medicinskog stanja, poput dijabetesa i slično.

Opasnosti kućnih testova

Ukoliko biste ovakve testove radili iz zabave, to ne bi bio veliki problem. Doktori, ipak ,upozoravaju da oni mogu naneti veliku emotivnu štetu. 

Žene se mogu mnogo razočarati ako vide negativan rezultat, a toliko su želele trudnoću. Još veći problem nastaje kada žene, mislivši da nisu trudne, ne brinu dodatno o zdravlju, pa mogu nesvesno naneti štetu fetusu.

Uz to, nekada može doći do vanmaterične trudnoće, za koju žena neće znati, pa može ozbiljno naštetiti sopstvenom organizmu.

Zašto žene ipak prave ovakve testove?

Obično je u pitanju cena kupljenih testova. Naročito one koje prolaze kroz tretmane plodnosti daju dosta novca na testove, jer ih rade češće. Ipak, držite se proverenih testova iz apoteke.

Ne morate birati najskuplje testove, svi oni testiraju isti hormon, samo uz drugačiji metod. 

U svakom slučaju, jedno je sigurno - nemojte praviti kućne testove, jer nemaju nikakvu medicinsku osnovu iza sebe, rezultati nisu pouzdani, a potencijalno mogu napraviti štetu.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama