Genetski sonogram

Pregled ultrazvukom oko 12. nedelje je veoma važan, posebno kada su u pitanju bebini hromozomi i procena rizika od Daunovog sindroma. Tada ginekolog kontroliše: Koliki je nabor na vratu ploda (NT)? Da li je prisutna nosna kost (NK)? Kakav je protok krvi u jednom malom krvnom sudu (duktus venosus) bebine jetre (DVA)? Gleda se da li krivulja protoka krvi (kroz duktus venosus) ima normalan oblik, a ako nema povećan je rizik od Daunovog sindroma kao i od anomalija srca. Ima još ultrazvučnih markera za proveru bebinih hromozoma, ali su ova tri najvažnija.

Pored genetskog sonograma, koji je najvažniji deo ovog pregleda, lekar bi trebalo detaljno da pogleda anatomiju bebe, kako bi isključio postojanje raznih anomalija. Odnosno, lekar kontroliše da ne postoji rascep usne, deformiteti šake i stopala, bebinu kičmu, zatim anatomiju unutrašnjih organa - počev od glave i njenih krvnih sudova, preko dijafragme i želuca do bubrega, bešike i dve arterije pupčanika. Što ranije, i što preciznije!

Važno je da je građa srca dobra (onoliko koliko može da se vidi srce  u ovim nedeljama trudnoće). Dobro obučen ginekolog, uz dobar ultrazvučni aparat može prilično pouzdano da isključi krupne anomalije srca ploda.

Dabl i Tripl test

Preporuka lekara je da se posle ovog ultrazvučnog pregleda uradi Dabl test iz krvi trudnice, i to do 13,5 nedelja trudnoće. Zajedno sa ultrazvučnim pregledom, procenjuje se ukupan rizik na Daunov sindrom. Ako je rizik mali, preporuka Ministarstva zdravlja i nacionalnog Vodiča za kontrolu trudnoće je da se ne radi Tripl test (test iz krvi trudnice koji se radi posle 15. nedelje), već samo ako trudnica nije radila Dabl test.

Provera posteljice i organa ploda

U periodu od 20. do 24. nedelje trudnoće, kod većih plodova je moguće da se ultrazvučnim pregledom dobro vidi kakva je anatomija organa. Posebno je važan pregled srca i velikih krvnih sudova.

Na ovom pregledu se posmatra i protok materičnih arterija (Doppler), odnosno procenjuje protok u dve arterije materice koje su glavni snabdevači bebe kiseonikom i hranljivim materijama. Njihova nerazvijenost ukazuje na mogućnost pojave visokog pritiska u daljem toku trudnoće, kao i na rizik usporenog rasta ploda.

Merenjem protoka kroz arteriju pupčanika (Doppler), procenjuje se vitalnost bebe. Obavlja se pregled posteljice i utvrđuje količina plodove vode, koja je posredni znak stanja bebe. Pri pregledu se analizira lokalizacija posteljice (da li je nisko usađena), njena debljina i izgled (pušenje, na primer, izaziva preranu starost posteljice).

Beba uskoro dolazi...

Sledeći ultrazvučni pregled, koji se radi od 30. do 34. nedelje trudnoće, omogućava ginekologu da proveri da li plod raste simetrično i skladno (značajno usporenje ili ubrzanje rasta je važan znak u trudnoći, koji zahteva dalja ispitivanja). I pri ovom pregledu se gleda anatomija ploda.

Ultrazvučni pregled pred sam kraj porođaja daje informacije od velikog značaja za sam taj čin: Šta prednjači u položaju ploda - glavica ili karlica? Da li je pupčana vrpca obmotana oko vrata? Da li je beba u dobroj kondiciji?

U svakom slučaju, "druženje" sa još nerođenom bebicom, zahvaljujući savremenim ultrazvučnim aparatima, trenuci su koji se pamte celog života.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama