Koliko god trudnice uživale u iščekivanju bebe, uzbuđenje može biti donekle poljuljano bolovima, mučninama, oticanjima i drugim vernim pratiocima trudnoće. Iako postoje brojni lekovi za ove tegobe, svaka buduća mama bi se radije odlučila za prirodna rešenja, za koja su sigurne da neće na bilo koji način naškoditi bebi.

Pogledajte koji su simptomi najčešći i kako se na prirodan način izboriti s njima.

Hemoroidi

Stručnjaci Medicinske škole Univerziteta "Harvard" savetuju uživanje u kupki (pri čemu bi površina vode trebalo da doseže do kukova). Trebalo bi da ona bude vruća, a preporučuje se da se na mesto hemoroida vatom nanese virdžinijski orah (koji možete naći u specijalizovanim prodavnicama). Na taj način će se upala znatno ublažiti i smanjiće se svrab. Uz to, akupunktura se pokazala kao vrlo delotvorna u lečenju hemoroida.

Jutarnje mučnine

One spadaju u simptom trudnoće koji ženama najteže pada, ali je svega nekoliko sitnih promena dovoljno da se ona značajno ublaže. Njujorški Medicinski centar "Langon" savetuje trudnicama da povećaju unos vitamina B6 i da konzumiraju čaj od đumbira. Naravno, pre nego što promenite unos vitamina, konsultujte se sa svojim lekarom.

Gorušica

Neprijatan osećaj koji ona podrazumeva otežava noći tokom trudnoće, a najmanje što tada želimo jeste nesanica. Medicinski centar Univerziteta u Ročesteru preporučuje da tokom dana trudnica konzumira češće, ali manje obroke, da izbegava hranu koja izaziva gorušicu (čokoladu i začinjenu hranu).

Zamor

Ukoliko se često osećate iscrpljeno, pomoći će vam promena vrste tečnosti koju unosite, kao i redovna fizička aktivnost. Kako navode stručnjaci Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru, trudnice mogu pozitivno uticati na deponovanje energetskih zaliha u organizmu redovnim dnevnim šetnjama i konzumacijom vode.

Glavobolje

One se najčešće javljaju zbog hormonskih promena, ponajviše u prvom trimestru. Za ovaj problem, lekari preporučuju stavljanje obloge (i topla i hladna su dozvoljene) i povećanje unosa tečnosti, kao i eliminaciju veštačkih aditiva iz ishrane.

Strije

Iako one zauvek ostaju na telu, kao podsetnik na trudnoću i majčinstvo, njihovu pojavu možete ublažiti redovnom masažom kože prirodnim uljima i kremama na prirodnoj bazi.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama