U trudnoći može doći do zapušenja, ali i krvarenja iz nosa. Nemojte se brinuti ukoliko primetite tragove krvi na papirnoj maramici. 

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, vaše telo proizvodi mnogo više krvi. Sitni kapilari se prepune, pucaju, pa dolazi do krvarenja iz nosa. Možete primetiti da vam je nos zapušeniji nego inače, što je rezultat povećanog protoka krvi kroz sluzne membrane.

Da li se krvarenje iz nosa može sprečiti?

Po pitanju krvarenja iz nosa tokom trudnoće ne možete mnogo uraditi. Ipak, izbegavajte suv vazduh, jer ste tada osetljiviji. Možete koristiti ovlaživač vazduha, naročito tokom zimskih meseci. 

Takođe, uvek budite naročito nežni prilikom duvanja nosa. 

Kako zaustaviti krvarenje?

Kada krene krv, spustite glavu sedeći ili stojeći i pritisnite nozdrve. Nemojte glavu zabacivati unazad, jer će to pogoršati krvarenje. 

Ako vam je nos zapušen, pojačajte unos tečnosti. Prilikom kupovine spreja za nos budite obazrivi, jer nisu svi sigurni za trudnice. 

Krvarenje iz nosa u trudnoći je obično kratkotrajno. Ipak, ukoliko se javi jače i obilnije krvarenje, morate se obratiti lekaru.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama