Mnoge buduće mame pitaju se koliko je bezbedno farbati kosu u drugom stanju. Kako piše sajt BabyCenter, Organizacija za informisanje o teratologiji ističe da su naučna istraživanja vršena na životinjama pokazala da farba za kosu ne utiče negativno na trudnicu i plod, kao i da se zanemarljivo mali procenat hemikalija koje se nalaze u ovoj farbi apsorbuje u organizmu.

Ipak, nemali je broj trudnica koje su još uvek skeptične, pa bi radije izabrale alternativne metode bojenja kose.

Filip Volf, frizer poznatih mama, smatra da je farbanje kose u trudnoći diskutabilna tema iz razloga što se javnost ne trudi da o tome dovoljno informiše trudnice.

"Koliko ja znam, nema naučnih dokaza koji bi ukazali na to da kontakt farbe za kosu sa skalpom može naškoditi nerođenom detetu", objašnjava Volf, dodajući da nije stručnjak za medicinu, zbog čega se ne usuđuje da da konačan odgovor na ovo pitanje. Ipak, govoreći iz iskustva višegodišnjeg ženskog frizera, Volf naglašava da ovo smatra najvećim mitom o farbanju kose. 

On, ipak, dodaje da je amonijak, koji se može pronaći u farbi za kosu, toksična supstanca, zbog čega preporučuje budućim majkama da odaberu farbe koje ne sadrže amonijak. Takođe, on smatra da trudnice ne bi trebalo da se odluče za značajne promene po pitanju boje kose.

"Obično ne preporučujem ženama da tokom trudnoće drastično promene boju kose", istakao je Volf. 

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama