Novopečenim mamama se savetuje da ne žure sa vežbama u prvih šest meseci nakon porođaja kako bi se zaštitile od inkontinencije i drugih problema intimnih organa.

Naime, stručnjaci kažu da žene očajnički žele da vrate figuru koju su imale pre porođaja i zbog toga prerano počnu naporno da vežbaju i tako opterećuju oslabljene mišiće abdomena, karlice i trupa.

"Mnogi ne shvataju kakve posledice ih čekaju ako ne puste da se telo oporavi nakon porođaja", izjavila je Emma Brokvil, fizijatar za žensko zdravlje koja se specijalizirala u području postnatalnih vežbi.

"Ne prođe ni nedelja dana da ne radim sa barem jednom ženom koja se povredila zbog vežbanja visokim intenzitetom i prebrzo nakon trudnoće i porođaja", otkrila je Brokvel.

"Trčanjem preopterećujete organe karlice, a to može dovesti do prolapsa vagine, bešike ili creva, odnosno spuštanja organa, što će uzrokovati problem mesecima, ako ne i godinama", kaže.

Zbog toga Brokvel upozorava kako nijedna žena ne bi smela da vežba dok se telo potpuno ne oporavi.

"Neke žene imaju potrebu da brzo smršaju jer su videle u časopisima da je to pošlo za rukom poznatim ličnostima", dodaje Brokvel.

Ključni problem je u tome što se neke žene osećaju dobro i misle da im je telo spremno za trening.

"Svaka trudnoća, bez obzira na metodu porođaja, stvara pritisak na područje karlice, odnosno mišiće koji štite organe", upozorila je.

Svaka novopečena majka mora posetiti ginekologa šest nedelja nakon porođaja radi kontrole, a pre toga ne bi smela izlagati telo nikakvom naporu.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama