Mnogi faktori utiču na pojavu konstipacije kod mama, a ono što problem dodatno pogoršava su uobičajene stvari koje slede nakon porođaja: neprespavane noći, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti.

Teško je vratiti se fzičkim aktivnostima odmah nakon porođaja i imati redovan san, ali postoje namirnice koje u velikoj meri mogu da pomognu kod ovog problema. 

Kako rešiti problem konstipacije?

Konzumiranje veće količine namirnica koje sadrže vlakna jedan je od najboljih načina da regulišete probavu. Potrebno je od 15-20 grama vlakana dnevno, koje možete dobiti iz velikog broja voća i povrća, mahunarki poput crnog pasulja i sočiva, kao i hleba pravljenog od celog zrna žitarica.

Jutro počnite mekinjama i vašim omiljenin voćem. Za užinu možete uzeti punu šaku suvog grožđa, osušene brusnice ili jabuke, dodati supenu kašiku lanenog ulja i jogurt po izboru. Ovo je sasvim dovoljana količina koju dnevno treba da unesete. Takođe je važno da hranu koja nije bogata vlaknima izbacite iz ishrane na neko vreme. 

Unosite i dovoljno tečnosti

Dehidratacija može ne samo da pogorša konstipaciju, već i da je izazove, zato je potrebno da unosite dovoljno tečnosti u vaš organizam. Dojenje takođe izazova dehidrataciju pa se preporučuje unošenje od osam do 10 časa vode dnevno. 

Osim vode, razni ceđeni sokovi su dobar izbor a ujedno sadrže i dovoljnu količinu vlakana.

Imajte na umu da kafa i alkoholna pića mogu da izazovu dehidrataciju pa unos kafe smanjite na dve šoljice dnevno. 

Kada se obratiti lekaru? 

Ako konstipacija dugo traje, ako je uporna i ako konzumiranje namirnica bogatih vlaknima ne reši problem, potrebno je da se javite svom lekaru. Žene koje se oporavljaju od carskog reza bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre nego što koriste laksativ ili naglo povećaju unos vlakana. Oporavak posle carskog reza zahteva vreme, a povrće bogato vlaknima, kao što su brokoli, kupus i mahunarke, mogu da uzrokuju nadutost i gasove pa da pojačaju bolove koji se javljaju nakon ove vrste porođaja. 

 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama