Pupčane kile su najčešće kod odojčadi, ali takođe mogu da se pojave kod odraslih osoba. 

Tokom trudnoće, pupčana vrpca prolazi kroz najmanji otvor na bebinim stomačnim mišićima, a taj otvor se obično, nakon što beba dođe na svet, zatvori. Međutim, u nekim retkim slučajevima mišići se ne spoje u potpunosti i tada dolazi do postporođajne pupčane kile. Zbog povećanog istezanja mišića prilikom porođaja, oni postaju tanji i slabiji, što znači da ste pod visokim rizikom da dobijete kilu.

Višak pritiska na stomačnim mišićima tokom trudnoće gura paupak ka spolja. Pritisak je toliki da deo pupka viri kroz vaš trbušni zid. 

Postoji nekoliko faktora zbog kojih je pritisak na stomak tokom trudnoće veliki:

  • Gojaznost
  • Višestruka trudnoća
  • Produženi kašalj
  • Tečnost u trbušnoj duplji
  • Podizanje teških predmeta
  • Prethodne operacije abodomena
  • Naprezanje

Simptomi umbilikalne kile

1. Simptomi na koži

Kila se razvija oko oslabljenog abdomena i obično se javlja nakon carskog reza. Pupak je tada obično ispupčen, a stomak naduveniji.

Budući da zbog kile dolazi do uklještenja, odnosno da preseca normalan dotok krvi u predelu creva, koža postaje crvenkasta, pa čak može i da pomodri.

2. Bol

Kila može da izazove blagu bol u predelu stomaka. Ponekad možete osetiti i jaču bol, a stomak da vam bude izuzetno tvrd i osetljiv. To se obično događa kada dođe do uklještenja, a u tom slučaju jedina pomoć je operacija.

3. Gastrointestinalni simptomi

Kada se kila uklešti možete iskusiti sledeće znake poremećaja digestivnog sistema: mučninu, povraćanje, konstipaciju i krv u stolici.

Lečenje

Operacija je preporučljiva svakako kako bi se izbegle sve moguće komplikacije – posebno ako pupčana kila postaje veća i/ili bolnija.

Tokom operacije radi se mali rez na pupku. Hernijsko tkivo se vraća u trbušnu šupljinu, a otvor u trbušnom zidu je zatvoren. Kod odraslih, hirurzi često koriste mreže kako bi ojačali trbušni zid. 

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama