Mami Marti Braun bilo je potrebno tri meseca da zaboravi na bol koji je imala usled epiziotomije, a naučnici kažu da se čak 74 odsto žena „seku“ tokom porođaja da bi beba lakše proškla kroz porođajni kanal. 

"Bio je to neverovatan stepen bola. Sve se desilo tako što mi je veštački izazvan porođaj, kontrakcije su dolazile sve brže i brže, a telo nije imalo vremena da se privikne na novonastalu situaciju. Iako sam želela porođaj sa epiduralom, on nije delovao na mene. Kako bi ubrzali proces, napravljena mi je epiziotomija, rez između vagine i anusa koji je pomogao da se vagina raširi više kada beba izlazi. Nisam znala koliko je sve loše učinjeno sve dok mi sestra nije rekla“, priseća se ona. 

Zbog lošeg reza Marta nekoliko godina nije mogla da ima normalan seksualni život, a sve se i orazilo na njen odnos sa novorođenčetom. 

"Trebalo mi je tri meseca da zavolim sopstvenu ćerku. Neko vreme nisam želela da imam više dece“, kaže ona. 

"Jako mi je čudno zašto niko ne priča o ovim ranama nakon porođaja. Svaka žena koja se prirodno porodi doživi neki stepen bola“, kaže gospođa Braun. 

Ipak, komplikacije koje su se dogodile ovoj ženi dešavaju se u deset odsto slučajeva. 

"Jako je važno da se žene dobro edukuju pred porođaj. Kada sam se drugi put porađala nisam osećala bol već nakon dve nedelje“, kaže ona. 

"Novopečenim mamama nije data mogućnost da biraju. Kada se sve zavši, šteta je već načinjena. Moramo više da pričamo o ovome“, insistira ona. 

Marta je nakon lošeg iskustva nakon prvog porođaja rodila još dvoje dece bez komlikacija.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama