Stručnjaci kažu da je suvišne kilograme nakon rađanja bebe moguće izgubiti bezbedno i relativno lako, ali je potrebno da budete strpljivi. 

Evo nekoliko strategija kojih treba da se pridržavate:

Budite realistični

Bebu ste u stomaku nosili devet meseci, pa treba da date sebi barem isto toliko vremena da izgubite suvišne kilograme. Ako ste i pre trudnoće imali višak kilograma, računajte da će proces mršavljenja trajati i duže. 

Pogledajte i Postporođajni kilogrami: Mršavljenje bez dijete

Tokom prvih nekoliko nedelja posle porođaja vaga će vam sigurno pokazivati manji broj, zbog gubljenja tečnosti, ali posle toga cilj treba da vam bude mršavljenje od oko pola kilograma nedeljno.

Pijte dovoljno vode

Naš mozak često meša signale žeđi i gladi, pa bi trebalo da redovno pijete vodu. Osim toga, samim ispijanjem vode možete ubrzati mršavljenje. Naime, nedavna studija sprovedena na Univerzitetu u Birmingemu pokazala je da su gojazne osobe koje su pile oko pola litra vode pre svakog obroka izgubile u proseku gotovo pet kilograma više od onih koje nisu.

Uzimajte dovoljno proteina

Uzimanje proteina u svakom obroku duže će vas držati sitim i nivo šećera u krvi stabilnim. Osim toga, imaćete više energije za brojne svakodnevne obaveze oko bebe.

Pogledajte i Iskustvo jedne mame: Postporođajni kilogrami su učinili da se osećam prelepo

Jedite mnogo povrća

Pokušajte da uzimate preporučenih pet do devet porcija povrća dnevno. Ne samo da ćete tako uneti mnogo vitamina i minerala, nego i vlakana zahvaljujući kojim ćete se duže osećati sitim. Dodajte spanać u jaja za doručak, za ručak pojedite salatu od raznog povrća, a za večeru napravite neko varivo i lako ćete postići vaše ciljeve.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Kako biste ubrzali mršavljenje, treba da smanjite unos ugljenih hidrata i praznih kalorija iz belog hleba i testenine. Ako su ove namirnice stalno prisutne na vašoj trpezi, velike su šanse da ćete se stalno osećati gladno. Ograničite unos na 50 grama dnevno, tokom dve nedelje, posle toga povećajte na 75 g, a kada postignete željenu težinu neko vreme nemojte uzimati više od 100 grama dnevno, kako biste održali rezultate.

Pogledajte i 10 poznatih mama: Kako izgubiti postporođajne kilograme

Dojenje

Iako vam dojenje otvara mogućnost da unosite 500 kcal više svakog dana, to ne znači da morate u potpunosti da se pridržavate “pojačane” ishrane. Osluškujte svoje telo i polako jedite, jer lako možete preterati.


Jedite sedeći

Iako imate pune ruke posla oko bebe, uvek pronađite barem deset minuta da sedeći pojedete svoj obrok.

Pratite napredak uz pomoć aplikacije

Vodite dnevnik ishrane, ili instalirajte neku od aplikacija na pametni telefon, koje vam omogućavaju da kontrolišete sve što unosite u organizam. Imaćete mnogo bolju kontrolu nad hranom i vežbanjem.

Pogledajte i Postporođajni kilogrami: Da li je dojenje najbolja dijeta?

Dajte sebi vremena

Većina mladih mama može da se vrati vežbanju posle četiri ili šest nedelja od porođaja, u zavisnosti od vrste porođaja i individualnih faktora. Pošto se vaši kukovi, karlica i zglobovi još nisu vratili u normalu, morate biti pažljivi, jer ste i dalje skloni inkontinenciji i povredama. Počnite laganim šetnjama, čiji ćete intenzitet postepeno povećavati i polako uvoditi vežbe snage u svakodnevni program.


Dozvolite sebi uživanje

Dozvolite sebi da pojedete svoj omiljeni obrok jednom ili dva puta nedeljno. Tako je mnogo lakše da istrajete u postizanju svog cilja.

Budite dobri prema sebi

Prestanite da se poredite sa slavnim ličnostima, ili drugim mamama iz okruženja. Umesto da brojite svaki zalogaj i osećate grižu savesti kad ne stignete da vežbate, na proces gubljenja kilograma treba da gledate kao na zabavno putovanje u kom se svaka stanica računa. Vi ste najvažnija osoba svojoj bebi i treba da volite svoje telo zato što vam je omogućilo da je donesete na svet.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama