"Dojenje predstavlja neku vrstu kvalifikacije dobre – ili bar pristojne – majke. Oprašta se onim mama koje pokušavaju da doje, ali ne mogu. A šta je sa nama ostalima? Nama, koje radije biramo da hranimo bebe proizvedenim mlekom, nego da ih dojimo? Mi smo zlostavljane zbog toga. Bar se osećamo tako", napisala je mama Alisja u svom blogu na sajtu "ScaryMommy".

Ona je priznala da je osetila čari majčinstva tek kada je prestala da instistira na nečemu što je, ironično, osećala kao najmanje prirodnu stvar na svetu. 

Kako bi detaljnije objasnila zbog čega je zamrzela dojenje, mama Alisja je sastavila spisak od devet stvari, koji vam prenosimo u celini:

1. Dojenje me je "kontrolisalo"

Sve o čemu sam razmišljala 24 sata dnevno, sve što sam planirala i radila, bilo je povezano sa dojenjem. Hranila sam sina na svaka dva sata, svako dojenje mi je oduzelo oko sat vremena, a taman kada sam završila sa jednim dojenjem, bilo je skoro već vreme da ga opet nahranim.

2. Osećala sam se odvratno

Mislila sam da će uvećane grudi da učine da se osećam privlačnom i moćnom. Umesto toga, osećala sam se kao krava. Ulepljena, žalosna krava, kojoj curi mleko.

3. Jao, pa to boli!

Osećaj da se deo mog tela vuče sve dok ne prokrvari, stvarno nije moja ideja dobro provedenog vremena.

4. Moje telo i dalje nije bilo moje

Nakon devet meseci trudnoće, nadala sam se da ću da povratim svoje telo i odbrojavala sam sekunde do tog trenutka. Ali dok sam dojila, ono i dalje nije bilo moje. Jednostavno sam se osećala kao kamion za dostavu hrane.

5. Izmlazanje

Objašnjenje nije potrebno.