Depilacija, solarijum, manikir, pedikir, feniranje… Mnoge trudnice u Velikoj Britaniji se ulepšavaju neposredno pre porođaja da bi na slikama i snimcima izgledale što lepše. Naime, ovakvo ponašanje smatra se posledicom tehnološke ekspanzije, budući da sada gotovo svi telefoni imaju kamere, pa je slikanje odmah nakon što se majka porodi uobičajeno.

Mlada mama Kejt Harison za "Daily Mail" objašnjava zašto se u njenoj dnevnoj sobi nakon porođaja nalazi i njena fotografija sa tek rođenim sinom na kojoj ona izgleda savršeno – sređeni nokti, počupane obrve, preplanule kože, blistavog osmeha i savršene frizure. Ona kaže da je znala kada joj će ići na carski rez, pa je prema tome i zakazala kozmetičke tretmane: šišanje, manikir i pedikir, depilaciju i oblikovanje obrva, a da je na kraju bila zadovoljna rezultatima i svojim izgledom na fotografijama sa sinom Vilijamom.

Drugačija je situacija bila sa rođenjem njenog prvog sina Čarlija. Kejt je poslednjih mesec dana trudnoće bila hospitalizovana zbog sumnje da ima preeklampsiju (stanje u kojoj je trudnici dijagnostikovan visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći). Tada je tridesetdvogodišnjoj Kejt bio potreban hitan carski rez pa nije imala vremena za ulepšavanje.

"U estetskom smislu bila sam potpuno nepripremljena za porođaj. Nije bilo vremena za čupanje obrva, a kamoli za sređivanje frizure", kaže ona. Iz tog razloga, ne postoje njene slike nastale u toku prvih šest meseci Čarlijevog života. Kejt još ističe da se tada krila od fotoaparata jer zbog okolnosti nije imala vremena za sebe pa je bila nezadovoljna svojim izgledom.

"Nisam bila ponosna mama koja šeta svoju bebu. Sve vreme sam bila u kući, osećajući se loše zbog svog izgleda", objasnila je ona. Kejt je kasnije izgubila suvišne kilograme, ali i dalje žali zbog toga što nema nikakve uspomene na prve mesece života svog sina. To je uticalo da kod drugog porođaja ništa ne prepusti slučaju.

Kozmetički saloni širom Velike Britanije i sveta primetili su da se poveća broj zakazanih ulepšavanja kod žena pre porođaja. Trudnice najviše traže posebne tretmane za kosu koji je odražavaju glatkom i sjajnom i do 14 nedelja. Takođe, porasla je potražnja i za dugotrajnim gelovima i lakovima za nokte koji traju od tri do četiri nedelje.

Ovaj trend nije novina u svetu slavnih. Poznate mame postavljanjem fotografija sa bebama na društvenu mrežu Twitter, čini se, kao da diktiraju izgled budućih mama. Sve je više žena širom sveta koje pribegavaju raznim metodama ulepšavanja koje bi doprinele tome da slike sa tek rođenim bebama izgledaju savršeno i budu ponosno pokazane prijateljima i porodici.

Mišljenja o ovakvom ponašanju su podeljenja. Dok jedni smatraju da je izgled poslednje o čemu trudnica treba da razmišlja pred porođaj, drugi smatraju da nema ništa loše u tome da svetu pokažete koliko ste srećni, a uz to i lepi u tim trenucima. Bilo kako bilo, bebama nije važno kako im mame izgledaju.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama