U većini bolnica na zapadu pojavila se takozvana kikiriki lopta koja umnogome olakšava porođaj budućim mamama. Meri Su, tridesetdevetogodišnja mama iz Modesta u Kaliforniji, nedavno je imala priliku da isproba kikiriki loptu kada se porađala četvrti put.

Iako se porađala skoro 36 sati, ova mama ističe da joj je porođaj bio mnogo lakši i kraći od trećeg koji je trajao blizu 48 sati.

Kikiriki lopte zamišljene su pre svega kao lopte za decu koje pomažu razvoju fine motorike, a često se mogu videti i u fizikalnoj terapiji. Međutim, ove lopte su se dosta dobro pokazale upravo u porođajnim salama.

Jedna od prvih bolnica u kojima je ova lopta uvedena u praksu je Bener univerzitetski medicinski center u Finiksu i to zahvaljujući medicinskim sestrama - Emili Botsios i Kristini Tasej koje su čak napravile i studiju njene delotvornosti koja je 2011. godine objavljena u Žurnalu za akušerstvo, ginekologiju i neonatalnu negu.

Prema njihovim rečima, lopta koju trudnice mogu namestiti u više različitih poza, zaista pomaže bržem razdvajanju karlice i omogućava bebi lakši dolazak na svet, a delotvornost je veća ukoliko se koristi od prvih trudova. Naime, ukoliko porodilja počne s korišćenjem odmah na početku prvih trudova, prva faza porođaja se može skratiti za čak 90 minuta, a druga u proseku 22. 

Osim toga, u bolnicama koje su uvele korišćenje lopte u svoju svakodnevnu rutinu, primećeno je da je dosta smanjen broj intervencija vakumom, kao i da je smanjena potreba za pritiskanjem stomaka.

Korišćenje kikiriki lopti takođe umnogome smanjuje stopu carskog reza koja je i dalje na visokom nivou.

2015. godine Bener tim je sproveo još jedno istraživanje kojim je otkriveno da je kod 21 odsto onih koji su koristili loptu odložen carksi rez, dok je samo kod deset odsto koji su je koristili morao biti primenjen.

Iz svih tih razloga sve više bolnica uvodi korišćenje kikiriki lopti, a ono što je važno napomenuti jeste da ona mora odgovarati težini i visini trudnice - premala lopta može da bude bez efekta, a prevelika može uzrokovati dodatni bol.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama