Koronavirus najnovije

Prema statistici u periodu od 2004. do 2009. godine, broj žena koje su se porodile kod kuće je porastao. U 2004-oj godini je iznosio 0.56 odsto, a u 2009-oj 0.72 odsto.

Iako se na zna tačan razlog zašto porođaj kod kuće postaje sve popularniji, moguće je da je to jer žene žele manje intervencija lekara u toku samog čina, piše sajt Livescience.

Postoji čitav niz lekarskih intervencija kada ste u bolnici: anestezije za bolove, carski rez ako je neophodan..

Međutim, prema najnovijim istraživanjima u mnogim zemjama ovaj vid porođaja se i dalje smatra čudnim.

Predstavljamo vam sedam činjenica o porođaju kod kuće:

1. Doktori kažu da je porođaj u bolnici bezbedniji.

Ova debata traje već godinama. Neke američke nevladine organizacije ističu da žena ima pravo da sama odabere gde želi da se porodi. Lekari i dalje smatraju da je bolnica bezbednija i da u njoj mogu da spreče neke komplikacije koje mogu nastati za vreme porođaja.

2.  Zabeleženo je da deca koja su se rodila kod kuće imaju viši stepen mortaliteta.

Istraživanja su potrvdila da deca koja su rođena kod kuće imaju dva puta veći rizik od smrti tokom prvog meseca života.

3. Zabeleženo je da deca koja su rođena u bolnici imaju veću sklonost ka deformitetima.

Deca koja su rođena kod kuće imaju mogućnost da dobiju neki vid deformiteta u opsegu od 2 - 4 %, dok za decu koja su rođena u bolnici ta mogućnost je u opsegu 8 - 10 %.

4. Babice mogu mnogo da pomognu.

26 odsto majki koje su se porodile kod kuće su pored sebe imale babice. Babice mogu na dosta pouzdan način da utvrde da li dete ima zdrave vitalne funkcije odmah pošto dođe na svet. One najčešće proveravaju srčani ritam deteta, disanje, pokrete, osećaje i reflekse.

5. Deca rođena van bolnice najčešće nemaju zdravstveno osiguranje.

Ovaj podatak zavisi od države u kojoj se nalazite. U nekim zemljama majke od svog osiguranja plaćaju porođaj, ako žele da se porode kod kuće. 

6. Žene sa rizičnom trudnoćom ne bi smele da se porađaju kod kuće.

Od 223 majke koje su se porodile kod kuće 2009-e godine, osam beba je umrlo na putu do bolnice, usled komplikacija tokom porođaja. Shodno istraživanjima, majkama koje su imale rizičnu trudnoću savetuje se porođaj u bolnici.

7. Belkinje se češće porađaju kod kuće.

Američko istraživanje sprovedeno 2009-e godine kaže da su oko 60 % žena koje su se porodile u kući belkinje. Samo 2,5 % su manje etničke grupe, dok crnkinje preferiraju porođaj u bolnici.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama