Koronavirus najnovije

Poznato je da bebe koje su rođene prirodnim putem imaju tu “privilegiju” da budu izložene blagotvornim bakterijama koje se nalaze u porođajnom kanalu, a upravo iz tog razloga, mame koje imaju carski rez žele da njihove bebe dožive isto iskustvo. 

Naravno, mnogi će pomisliti da je to prosto nemoguće, ali ipak u Australiji se pojavio novi trend, poznat kao “sejanje”, gde mame traže da njihove bebe budu premazane njihovom sterilnom vaginalnom tečnošću odmah nakon rođenja.

Pogledajte i Nova metoda porođaja: Mama sama izvukla bebu iz stomaka!

Razlog tome je što se veruje da će novorođene bebe na taj način imati bolji imuni sistem, baš kao da su rođene prirodnim putem.

Naime, kada beba prođe kroz porođajni kanal, ona dolazi u dodir sa oko 300 različitih vrsta bakterija koje omogućavaju odbranu od raznih bolesti i zaraza.

I mada nije naučno dokazano da novi metod zaista deluje, studije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku su pokazale da se mikrobi, koje bebe rođene carskim rezom propuštaju, mogu delimično nadoknaditi.

Pogledajte i Lepota dolaska na svet: Dirljive fotografije sa porođaja (FOTO)

Doktorka Marija Glorija Domingo, vanredni profesor medicine na Univerzitetu u Njujorku, kaže da iako tehnika “sejanja” nije savršena, bebe svakako mogu imati koristi od nje.

“Naravno da efekat nije isti, ukoliko se uzme u obzir koliko dugo bebe rođene prirodnim putem prolaze kroz porođajni kanal, ali svakako se bar malo može poboljšati imuni sistem”, zaključuje doktorka Dominges.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama