Lekovi protiv bolova

Svi lekovi koji se daju mami tokom trudnoće ili pri porođaju stižu do bebe i to već za nekoliko minuta. Narkotici i anestetici koji se daju trudnici snižavaju respiratornu funkciju, čime narušavaju sposobnost novorođenčeta da koordinira svojim sisanjem, gutanjem i disanjem.

Zato pokušajte da koristite prirodne načine za ublažavanje bolova poput masaže, porođaja u vodi, itd.

Epiduralna anestezija

Istraživanja o povezanosti epidurala i dojenja su različita. Međutim, ukoliko se opredelite za epidural, morate znati da on može da izazove “efekat kaskade”. To znači da upotreba jedne intervencije vodi do upotrebe druge intervencije i tako dalje (na primer primanja sintetičkog oksitocina, kontinuiranog elektronskog praćenja...).

Osim toga, trudnica zbog epidurala može da izgubi osećaj, pa tako dolazi do asistiranog porođaja ili čak carskog reza, koji utiču na kvalitet dojenja.

Takođe, bebe rođene uz pomoć epidurala imaju povećan rizik od dobijanja žutice, koja zahteva hranjenje adaptiranim mlekom.

Carski rez

Istraživanja su utvrdila da žene koje su se porodile carskim rezom imaju manje verovatnoće da doje od onih koje su decu rodile prirodnim putem. 

Nakon carskog reza oporavak traje duže, teže je pronaći udoban položaj za dojenje, te se pokazalo da u tom slučaju mnoge majke imaju problema sa ranom uspostavom laktacije, a sve to otežava dojenje.

Razdvojenost mame i bebe nakon porođaja

Kada se beba stavi na mamine grudi odmah po rođenju i ukoliko mama nije primala nikakve lekove, beba će odmah početi da sisa. Ovo se obično dešava sat vremena nakon rođenja. Ovo je izuzetno važno, jer je instinkt tada najjači, pa se beba odmah može privići na sisanje, postavlja se osnova za jače snabdevanje mleka, kao i duže dojenje. Tzv. Efekat kengura može se primeniti i nakon carskog reza, ukoliko nije rađen pod totalnom anestezijom.

Izvor: bellybelly.com.au

Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama